любопитно

Начало | любопитно | Този чуден свят: исторически паметници, за които все още не знаем нищо

Този чуден свят: исторически паметници, за които все още не знаем нищо

Аз детето | 2017-05-15

Този чуден свят: исторически паметници, за които все още не знаем нищо

Хората, които са живели хиляди години преди нас, понякога са създавали такива поразителни неща, за които всеки е убеден, че могат да бъдат плод само и единствено на човешкото въображение. За всички, не само за специалистите, е интересно как по-точно тези хора са успели да построят например нещо толкова грамадно като пирамидите. Все пак тогава не е имало такива технологии и машини, каквито ние имаме сега и със сигурност се е искало или нечовешка сила или нечовешки ум, за да се измисли начин как по-точно такива каменни блокове да се повдигнат и то на такава голяма височина. Може би ви се струва, че знаем много за пирамидите, ала това въобще не е така: колкото повече научаваме, толкова по-мистериозни стават те. Това естествено не се отнася само до тях, има още толкова много величествени исторически паметници, за които не знаем почти нищо.

Ако също като нас искате да се докоснете до вековни тайни, то елате в нашата машина на времето, за да ви отведем на места, които имат едно такова историческо очарование и определено могат да те привлекат с хилядите си загадки и неразгадани въпроси. Стегнете коланите, тръгваме!

Стоунхендж

Според множество легенди каменният комплекс е издигнат от магьосника Мерлин, но в действителност, Стоунхендж се е появил много преди времето на този хипотетичен приятел на крал Артур. Въпреки това няма да повярвате, но учените все още не отричат идеята, че може масивните камъни да са направени дори и с магия. Това е така, защото все още не е намерено никакво друго обяснение как подобни масивни и тежки камъни са могли да бъдат пренесени и издигнати. Целта на построяването на Стоунхендж също е обвита в мистерия. Смята се, че може да е древна обсерватория, огромен часовник или пък древно светилище. Но това са само предположения...

Баалбек, Ливан

Перлата на руините на някога процъфтяващия град – това е един много интересен храм и още по-мистериозен, защото римляните не са имали технологията, за да сложат един върху друг каменните блокове с тегло до 1000 тона. За сравнение: атинският Партенон е по-малък от ливанския гигант два пъти, а най-големият блок на Хеопсовата пирамида тежи „само“ 90 тона. Заслугата за създаването на този внушителен храм е на египтяните или пък гигантите? Никой все още не знае!

Нюгрейндж, Ирландия

Въпреки факта, че пътни строители случайно са попаднали на този паметник в XVII век, изследванията и изучаването му започват след три столетия. В резултат на наскоро направени разкопки пред погледа на археолозите се разкрила съвършено кръгла могила, с впечатляващ диаметър. Оказало се, че е по-стара дори от египетските пирамиди. В центъра археолозите са открили и гробница. Освен това съвсем случайно са разбрали, че да бъдеш там по време на зимното слънцестоене е истинска магия. Можеш да видиш невероятен небесен феномен – лъч светлина постепенно изпълва цялото помещение. Никой все още не знае нищо за този паметник, а много ирландски легенди разказват, че това всъщност е вход към земята на феите.

Дяволският мост, България

В живописния пролом на река Арда край с. Дядовци се издига архитектурен шедьовър, плашещ с легендите за създаването си и мамещ с красотата си. Това е Дяволският мост, наричан още Шейтан кюприя. Вече близо 500 години водите на Арда се разбиват в основите му, но той стои гордо и величествено, непокътнат от следите на времето. И днес остава неразкрита тайната на майстора, който съградил здрава и стабилна конструкция, сякаш неподвластна на природните стихии и промените през вековете. Името му Дяволски се свързва с легендите за създаването му.

Още преди векове мостът бил обвеян от мистерии и загадки, които народната памет съхранила и предала на поколенията. Далече назад във времето река Арда била буйна и непокорна и водите ѝ отнасяли всичко по пътя си. Местните жители многократно се опитвали да съградят мост тук, но реката всеки път го разрушавала. Затова когато султанът заповядал да се издигне мост, никой не се наел да стори това. Само един човек – уста (майстор) Димитър от съседното село (понастоящем град) Неделино се осмелил да се захване със задачата. И въпреки съмненията и недоверието на хората, той успял да построи мост и то само за 40 дни. Скоро след това починал и никой не узнал тайната как точно се случило това. Сред местното население се носели слухове, че в моста майсторът вградил сянката на красива мома от селото, която му носела вода и в която той се влюбил.

Ако искате да прочетете още интересни неща свързани с историята, то посетете и нашата категория ето тук!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град