любопитно

Начало | любопитно | Пук, пук... Хайде да си изпукаме пуканки!

Пук, пук... Хайде да си изпукаме пуканки!

Аз детето | 2017-06-04

Пук, пук... Хайде да си изпукаме пуканки!

В продължение на векове, пуканките остават фаворит сред много нации. Независимо дали се готвиш да гледаш най-новия филм на големия екран или пък си организираш забавна вечер вкъщи пред телевизора, вероятността да си вземеш и малко пуканки е много голяма. Знаете ли, че още преди Колумб да открие Америка, карибските индианци са използвали царевицата за декорация. Царевицата е важна храна за ацтеките, които са я използвали като декорация за церемониални шапки, колиета и орнаменти върху статуите на боговете им, включително Тлалок, Богът на дъжда и плодородието. В продължение на дълги години местните жители на Северна и Южна Америка са намирали основното си препитание именно в царевицата, която расте в полетата. И така до наши дни. Любопитен факт е, че най-старите пуканки, ушити на наниз, са открити преди около 4000 години, в пещерата с прилепи на запад от Ню Мексико.

Има още нещо дори много по-интересно от това по въпроса с пуканките, подозирахте ли, че зад тях се крие не само много история, но и цяла наука. Не сте ли се питали поне веднъж какво се случва в микровълновата и как наистина се пукат пуканките. Ако искате да разберете, то се пригответе да заемете първото място в това вкусно-научно приключение посветено на пуканките. Време е да отидете зад кулисите с един от най-старите снаксове в света!

Как се получават пуканките? Как така като нагрееш това твърдо царевично зърно се получава нещо съвсем различно и толкова вкусно. Отговорът е проста наука. Пуканките се правят от специален вид царевица. Не всяка царевица става на пуканки! В тази, от която могат да станат тези малки бели вкуснотии има капчици вода. Всяко едно зрънце ги има. Тези капчици вода се нагряват толкова много, че се превръщат в пара, която създава налягане вътре в царевичното зърно. В момента в който то вече не издържа натиска се чува – едно пук и зърното буквално се взривява и се превръща в пуканка. Парата не само разпуква обвивката, но и изпича скорбялата във вътрешността на зърното, тя увеличава обема си и се превръща в леко пухкаво бяло цвете – пуканка.

А защо някои царевични зрънца не стават за пуканки? Защото водата вътре в тях е била недостатъчно. Затова от стари зърна остават изгорели, но не разпукани зрънца. Обвивката на семената на други растения, а и на повредените царевични зрънца не е плътно затворена, лесно пропуска парата. Така под нея не може да се създаде достатъчно налягане за експлозията. При неравномерно разпределение на топлината, заради което част от зърното се нагрява недостатъчно, а друга – прегаря, също не се получават пуканки. Затова се слагат мазнини – олио или масло – за равномерно разпределение на топлината.

С пуканките стават и още интересни неща, вижте:
Красиво пролетно дърво от пуканки
Торта от пуканки



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град