зоокът

Начало | зоокът | Двойка рядък вид черни лешояди вече могат да бъдат видени в Софийския зоопарк

Двойка рядък вид черни лешояди вече могат да бъдат видени в Софийския зоопарк

Аз детето | 2022-01-18

Двойка рядък вид черни лешояди вече могат да бъдат видени в Софийския зоопарк

Двойка черни лешояди пристигна в Софийския зоопарк в подкрепа на програмата за завръщане на вида в България. Птиците са дарени от правителството на Екстремадура – Кралство Испания, и очакването е потомството им да се присъедини към освобождаваните вече в природата птици, които тази година за първи път имаха потомство в дивата природа на България. Двете новопристигнали птици София и Бадахос са вече сформирана двойка, което дава надежда за скорошно потомство. Те имат трайни увреждания, поради което не могат да бъдат пуснати на свобода и ще живеят в зоопарка, но малките им могат да се включат в програмата за адаптация чрез т. нар. волиера (безопасни ограждения на открито), след която да бъдат пуснати на свобода.

София и Бадахос са дарени на ОП „Зоологическа градина – София“ от проект „Светло бъдеще за черния лешояд“ LIFE 14 NAT / BG / 000649, който е съвместна инициатива на партньори от четири европейски страни – Сдружение „Зелени Балкани – Стара Загора“, Фонд за дивата флора и фауна (ФДФФ) и Дружество за защита на хищните птици (ДЗХП) от България, Фондация за опазване на лешоядите (VCF) от Холандия, Junta de Extremadura от Испания и Euronatur от Германия.

„Надеждите ни са новата двойка да има поколение след около четири години“, разясни Христо Пешев, от Фонда за дивата флора и фауна – инициатори за даряване на лешоядите в Зоологическата градина. „Целта ни е тяхното поколение да бъде пуснато на свобода и така да се подкрепи програмата за завръщането на вида в дивата природа“, допълни Пешев. „Един изключително ценен за България и зоопарка вид. Това е била любимата птица на цар Фердинанд, който е основател на зоологическата градина“, сподели ланд. арх. Добромир Бориславов – директор на Зоологическата градина в София.

Зоологическа градина – София има традиции в отглеждането и размножаването на лешояди. От 2000-ата година участва в усилията за опазване и възстановяване на белоглавите и египетските лешояди, а сега и най-едрият и внушителен вид – черният лешояд става част от консервационната програма на зоопарка. Зоопаркът е част от международна координирана мрежа от зоопаркове, наречена ЕАZA (European Association of Zoos and Aquaria - EAZA), които подпомагат завръщането на изчезващи в дивата природа видове. През 2021 г. програмата за вида, осъществявана от десетилетия от природозащитните организации „Фонд за дива флора и фауна“ и „Зелени Балкани“, отбеляза успех.

Край Котел, където природозащитниците постепенно адаптират и пускат на свобода израсли в плен лешояди, вече има две загнездили двойки. Едната от тях има потомство от тази пролет и през септември полетя излюпено на свобода черно лешоядче – за първи път от четвърт век, след като видът е бил официално обявен за изчезнал в страната. С това благодарение на природозащитната програма за завръщане на вида черният лешояд (картал) отново успешно гнезди в България.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град