Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Защо не усещаме атмосферното налягане?

Защо не усещаме атмосферното налягане?

Аз детето | 2017-02-24

Защо не усещаме атмосферното налягане?

Може би не сте си задавали този въпрос, точно защото не го усещате. И сигурно сега се чудите защо пък ще ви обясним точно това, какво толкова странно има, че не усещаме атмосферното налягане. Странно е, защото представете си само, че над главите ни, по-точно над нашата планета, има огромен въздушен океан. Сега помислете как този океан ни притиска отгоре със сила по-голяма от 15 тона. Е, вече ви звучи доста по-интересен този въпрос, нали?

Обаче за да разберете отговора, първо трябва да изясним какво е атмосферно налягане. Въздухът, който ни заобикаля отвсякъде, има своя собствена маса. Тази маса оказва натиск върху земната повърхност и понеже ние се намираме върху нея, той оказва натиск и върху нас. Казано по-научно: атмосферно налягане наричаме натиска, който атмосферата оказва върху единица земна повърхност. Този натиск е постоянен, никога не спира своето действие – дори за миг.

Ние не усещаме атмосферното налягане, защото след като въздухът е навсякъде около нас, той не ни притиска само отгоре, но и отдолу, отляво и отдясно, тоест отвсякъде с еднаква сила. В допълнение на това в тялото ни също има въздух, който оказва същия натиск. По този начин натискът, който получаваме отвън се балансира от този, който е вътре в нас. Така ние не усещаме нищо.
Другата причина, поради която не усещаме атмосферното налягане се крие дълбоко в нас или по-точно в еволюцията ни. По време на развитието и еволюирането на хората през всички тези милиони години, освен с всичко друго сме свикнали и с налягането на въздуха.

Интересен факт е, че дълбоководните риби са се адаптирали към още по-високо налягане. Ако те излязат от водата „експлодират“, защото налягането вътре в тях е по-високо от атмосферното налягане отвън. Затова и човек не може да остане жив, ако е в космоса, извън земната атмосфера и е без скафандър. Ако не бяхме свикнали с атмосферното налягане и можехме да живеем в космоса, щеше да е достатъчно да имаме апарат с въздух като тези на аквалангистите, и астронавтите нямаше да имат нужда от скафандри.

Снимка: sxc.hu



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град