важните неща

Начало | важните неща | Кибертормозът въобще не е шега! Вижте най-важните неща, които трябва да знаете за него!

Кибертормозът въобще не е шега! Вижте най-важните неща, които трябва да знаете за него!

Аз детето | 2018-02-28

Кибертормозът въобще не е шега! Вижте най-важните неща, които трябва да знаете за него!

Сега добре наострете уши и внимателно четете, защото ще говорим за нещо наистина сериозно. Кибертормозът е нещо, което засяга всеки от нас по един или друг начин и винаги този начин е негативен, защото това не е хубаво и не е шега! Може и да не вярвате, но в последните години това е най-често срещания вид тормоз и е засегнал живота на хиляди хора по света при това в много негативен аспект. Това най-вероятно се дължи на факта, че е много по-лесно да се скриеш зад компютъра и да пишеш груби неща на останалите или дори да ги заплашваш. Понякога хората стигат толкова далеч, че създават и фалшиви профили на уж ваши познати. Затова в интернет трябва да бъдете много внимателни. Това е известно и като кражба на самоличност и е тактика, която много хора с лоши помисли приемат. Затова трябва да бъдете много внимателни!

При това тази е само една от опасностите. Интернет разбира се може да бъде и много забавно място, но ако внимавате и имате предвид, че той е отражение на истинския свят, в който се крият и много опасности, а понякога дори и повече, защото хората си мислят, че в интернет никой не може да ги хване.

Какво точно е кибертормоз?

Кибертормоз е всякакъв вид електронна комуникация, насаждаща съзнателно враждебно или оскърбително поведение към друга личност, която е мотивирана от реалната или възприетата раса, цвят, религия, националност, потекло или етническа принадлежност, сексуална ориентация, психологически, физиологически, емоционални или когнитивни увреждания, пол, полова идентичност и изразяване или други отличителни лични характеристики и цели писмено, вербално или физически. Обикновено тормозът се извършва в продължителен период: жертвата е постоянна мишена. При кибертормоза, преследването на жертвата става онлайн или под друга електронна форма. Използват се имейли, чатове, SMS-и, мобилни телефони и други информационни технологии. Въздействието върху дадено лице може да бъде не по-малко тежко, отколкото в офлайн случаите на тормоз: кибертормозът е просто още една форма на тормоз.

Примери за онлайн тормоз:

  • Изпращане на заплахи, провокативни, расови или етнически обиди;
  • Опит да бъде заразен компютърът на жертвата с вирус;
  • Заливане на имейла на жертвата със злонамерени съобщения;
  • Публикуване и разпространение на невярна информация за дадена личност с цел да се навреди на него или неговата репутация;
  • Изолиране на някого в онлайн пространството и приканване на други да го атакуват или да му се подиграват;
  • Представянето за друго лице онлайн като по този начин се казват неща, на които никой не вярва, или които не са истина;
  • Споделяне на снимки на човек от конфузна ситуация без разрешение;
  • Споделяне на имейли без разрешението на автора;
  • Упражняване на натиск над други да изключат някого от дадена „общност“ (онлайн и офлайн);
  • Многократното изпращане на неприятни, злонамерени и обидни съобщения на някого.

Какви са първите стъпки, които да предприемете ако едно от тези неща ви се случва?

  • Първо разбира се трябва да споделите с родителите си. Дори и да сте направили нещо лошо и този, който ви тормози да иска да го разкрие на света, а вие да не искате родителите ви да разберат – задължително им кажете. Те ще намерят решение на проблема. Ако криете това от тях нещата просто ще станат по-лоши, а те рано или късно ще разберат. Но от опит ви казваме, че е по-добре да е рано.
  • Блокирайте този, който ви тормози. Блокирайте имейла му, телефона, профила му!
  • Никога не продължавайте да говорите с насилника. В момента в който усетите, че сте жертва на кибертормоз, просто спрете да отговаряте!
  • Приемайте приятелства в социалните мрежи само от хора, които наистина познавате. И дори и профилната снимка да е на човек, когото познавате, първо се уверете, че това е неговия профил. Най-лесно ще стане като просто му се обадите и го попитате.
  • Ако насилникът тормози някой ваш приятел му дайте същите съвети и не им позволявайте да се замесват с него.
  • Ако видите, че някой е откраднал вашата самоличност предупредете приятелите си и с помощта на родителите си се свържете със администраторите на дадения сайт. Те са задължени да проверят това и ако е вярно да изтрият този профил.
  • Не забравяйте, че тормозът спира с вашите усилия, пренебрегвайте го, съсредоточете се върху положителните неща и не позволявайте да ви засегне.

Участвам ли в кибертормоза?

Обиждате ли някого онлайн? Публикувате ли снимки от които човекът би се притеснил? Преструвате ли се на други хора? Споделяте ли тайни, които са ви били казани?

Ако дори и само на един от тези въпроси отговаряте положително, то вие упражнявате кибертормоз върху някого. Дори и това да ви се струва безобидно, не е! Проблемът е много сериозен! Помислете над това и спрете да правите тези неща, докато сте онлайн!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град