интересно

Начало | интересно | Петте най-интересни тунела на земята

Петте най-интересни тунела на земята

Аз детето | 2014-06-17

Всеки от нас знае, че нашата планета е пълна с невероятно интересни и чудни места. Някои от тях са създадени изцяло от хората, като пирамидите например, други са създадени от природата, като например Големия каньон, а трети са направени едновременно и от човека и от природата.
Ще ви разкажем за 5-те най-известни тунела направени от... дървета. Интересно, нали?

Първият е така нареченият „Тунел на любовта“, който се намира в Украйна.
Казват, че този тунел сбъдва желания, но при няколко условия. Първо, за да се сбъдне желанието не трябва да влизаш в него сам, а със своя любим човек и второ, любовта ви трябва да бъде силна и чиста.

Този тунел всъщност представлява дълга около километър отсечка от частна железопътна линия, която обслужва дървообработващ завод на малък град, разположен в западната част на Украйна.

 

 

 

 

Вторият тунел се намира в Северна Ирландия и се нарича „Живият плет“.
Смята се, че дърветата съставящи този тунел са насадени още през XVIII век, значи са на повече от 300 години. Като според легендата човек на име Джеймс Стюарт е насадил тези дървета, когато тази територия е била част от голямото му имение. Той направил това най-вече, за да впечатлява гостите си. И днес наистина тази негова идея се е осъществила напълно – този тунел от дървета, оставя без думи всички хора отишли да го видят.

 

 

Третият е, намиращият се в Япония, „Тунел на глициниите“.
Сега сигурно първо ще се почудите какво е глициния? Накратко ще обясним, че това е увивно дървовидно растение. То започва да цъфти, заедно с така популярните в тази страна вишни, но за разлика от тях глициниите са много по-красиви. Цветовете им много приличат на гроздове, но са много по-големи и са много шарени – жълти, бели, лилави, розови, а някои цъфтежи дори са смесица от два цвята.
За съжаление този тунел не е красив през цялото време, а само, когато тези растения цъфтят, но за сметка на това, ако бъде посетен тогава изглежда като излязъл от вълшебна приказка.

 

Четвъртият е т. нар. „Тунел на тисовете“.
Той се намира във Великобритания и за разлика от предишния е наполовина създаден от хората и наполовина от природата.
Този тунел е много популярна туристическа атракция и вярвате или не, са били нужни девет години, за да бъде възстановен, след като преди това е имало голяма вероятност да изчезне напълно, заради човешката небрежност към природата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Петият тунел също се намира в Япония, но е съставен от дървото гинко билоба.
Този вид дървета са високо ценени в японската култура. Този тунел е най-красив през есента, когато дърветата се покриват с красиви жълти листа, които са толкова жълти, че приличат на златни и дори закриват небето.
В действителност, някои от дърветата от този тунел са оцелели по времето на бомбардировките над Хирошима и все още растат, въпреки че са преминали през ядрения ужас. Ето защо японците изключително много ценят този тунел и смятат гинко билобата за „носител на надежда“.



Коментари
4 коментара

Диди , ,

Публикувано на 26.03.2013

* Много са красиви и интересни! :) Искам да ги посетя, всичките! Живот и здраве... може да стане! :)

Таня , ,

Публикувано на 26.03.2013

Наистина са много хубави!И интересни!Браво на Аз-детето за хубавата статия!Толкова се впечатлих,че ми се иска да видя поне няколко от тези тунели! :-)

Pavche Stefanova, 12 г.,

Публикувано на 08.08.2013

Много са красиви и интересни! :) Искам да ги посетя, всичките! Живот и здраве... може да стане! :)

Мила , 11 г.,

Публикувано на 30.07.2015

Дали в България някъде се крие такъв тунел!? До редакцията!!!
От редакцията: Такъв не, доколкото знаем .

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град