интересно

Начало | интересно | Откриха защо нямаме спомени от най-ранното си детство

Откриха защо нямаме спомени от най-ранното си детство

Аз детето | 2014-07-01

Откриха защо нямаме спомени от най-ранното си детство

Спомените от най-ранното детство се изтриват от бързо развиващия се мозък, твърдят канадски учени, цитирани от Daily Mail. Повечето хора нямат спомени преди третия си рожден ден. Екипът на Катрин Ейкърс установи, че заради бързото развитие на бебешкия мозък новите спомени изтриват старите. Според тях неврогенезата – генерирането на нови неврони, има значителна роля в "детската амнезия", която е характерна не само за хората, но и за много други видове.
Учените са направили откритието с помощта на мишки. Те използвали лек електрошок, за да ги тренират да се страхуват от определена среда, а след това са им предоставили колела за бягане, защото тичането естествено увеличава неврогенезата.
След като върнали мишките в средата, от която трябвало да се страхуват, учените установили, че тези, които тичали много, били забравили страха си, докато другите си спомняли доста добре електрошоковете.

При забавянето на неврогенезата с медикаменти, спомените оставали по-дълго, отбелязва БТА. Съществуват и други теории за детската амнезия, например променените връзки между различни зони на мозъка.

Снимка: freeimages.comКоментари
1 коментар

Зара хараланова, аз съ г.,

Публикувано на 23.01.2015

аз съм истинска принцеса

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град