интересно

Начало | интересно | Денят на Земята

Денят на Земята

Аз детето | 2014-04-22

Денят на Земята

Денят на Земята – 22 април, е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард хора. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея.

Денят на Земята първоначално е обявен през 1970 г. в САЩ и Канада, като международен се чества от 1990 г., празникът в България се отбелязва от 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.
На 22 април 1970 г. за първи път е отбелязан Международният ден на Земята. Тогава милиони американци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. Първото честване на Деня на Земята се организира от Гейлорд Нелсън – бивш губернатор и сенатор от американския щат Уискънсин, който издига каузата за опазване на природата и Денис Хейес – изявен студентски лидер. В проявите на Първия Ден на Земята се включват повече от 20 милиона американци от всички краища на страната.

България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, което започва от 1990 г. В Международния организационен комитет за честването на Деня на Земята България е представена от Благовест Сендов. Той сформира Национален комитет за Деня на Земята. На призива за отбелязването на Деня на Земята се отзовават хиляди българи и денят се чества с разнообразни прояви, посветени на опазването на околната среда.



Коментари
3 коментара

Никол Николова, 10 г.,

Публикувано на 24.04.2010

Супер!!

Цвети , 10 г.,

Публикувано на 23.04.2012

На този ден всички трябва да засадят дърво или цвете в градинките, в дворовете, на предблоковите градинки. Така се отбелязва този ден. Ние от клуб "Екология и опазване на околната среда" също го направихме. Засадихме дървета в градската градина на град Лом.

, , 9 г.,

Публикувано на 22.01.2013

Кой е учил за деня на земята?

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град