интересно

Начало | интересно | Петък 13-и – фатален или обикновен ден?

Петък 13-и – фатален или обикновен ден?

Аз детето | 2014-06-13

Петък 13-и – фатален или обикновен ден?

Днес е петък, 13-и, който много хора от различни държави и континенти считат за фатален ден. А за други това е обикновен ден, като всеки друг.

Не е много ясно защо и откога съвпадението на числото 13 и петък се счита за лоша комбинация, но има няколко теории за това. Според едни вярването, че петък 13 е „лош“ ден идва още от древен Вавилон, където номер 13 е бил пропускан от списъка със законите. Според други 12 е цяло число, месеците в годината са 12, толкова са и зодиакалните знаци, боговете на Олимп са 12, а също и апостолите на Иисус и това 13 някак си разваля редицата, защото „преминава отвъд границите на целостта“. Според трети пък всичко идва от постъпката на скандинавския бог Локи, който според легендата не бил поканен на празненството на боговете и бил 13-ия гост. Други пък търсят отговора за фаталното 13-о число в Древен Рим. А някои смятат, че този ден е особен, просто защото комбинацията от ден петък и дата 13 се среща рядко в една година. Тази година например освен днес, петък 13 ще има и през декември и това е.

Откъдето и да идва това вярване обаче, доста хора го приемат наистина насериозно. Доказателствата за това са много. Почти 90% от небостъргачите например нямат етаж номер 13, на много летища няма писта номер 13, немалко хотели нямат 13 етаж или стая номер 13.

И понеже днес е такъв ден, решихме да ви попитаме дали според вас днешният ден ще ви донесе лош късмет и неприятности, дали пък не е обратното и при вас този ден е щастлив или просто си е обикновен ден. Ще се радваме да споделите с нас какво мислите по въпроса в коментарите.

Ние от екипа на Az-deteto.bg смятаме, че днес е най-обикновен ден, а какъв ще бъде той зависи изцяло от нас, а не от някакви числа. Също смятаме, че когато черна котка ни мине път, това просто означава, че тя е тръгнала на някъде. :-)



Коментари
13 коментара

Pavche Stefanova, 12 г.,

Публикувано на 13.09.2013

Аз мисля, че днес е един обикновен ден от годината. А пък за черните котки четох, че в дом, в който има черна котка, в него ще има любов. Аз също имам едно черно коте. То се казва Гринго и е много сладък. И смешен!

От редакцията: Благодарим ти за коментара и че изказа мнението си, а и че сподели нещо много интересно с нас, което не знаехме. :-)

Ради , ,

Публикувано на 13.09.2013

За мен е обикновен ден. А това с котката е измислено, за да се се създава приказка.

Niki , ,

Публикувано на 13.09.2013

Ако на 13 ти мине път куче какво значи?

румен каменов , 9 г.,

Публикувано на 13.09.2013

Днес е петък,а петък е любимият ми ден от седмицата.Така,че не вярвам,че нещо необикновенно ще се случи.А и обичам числото 13.А и е почти 13:00.

Деси , 12 г.,

Публикувано на 13.09.2013

За сега не са споменавали някъде нещо лошо да се е случило днес, или пък ако не дай си боже се случи то ще кажат, че е станало, защото е петък 13. Мисля, че е обикновен ден и не трябва да свързваме лошите неща с едно число.!!!

Йоана В., ,

Публикувано на 13.09.2013

Ако днес не бях прочела, че е петък 13-ти, изобщо нямаше да забележа. Преди вярвах, че е лош късмет, но сега (като прекарах деня) разбирам, че е просто обикновен ден.:-)

Диди , ,

Публикувано на 13.09.2013

Според мен е просто обикновен ден. Е, на някой се случват специалне неща, но на мен петък 13-ти ми минава обикновено. До редакцията: има и други вярвания: Изследователи все още търсят корените на суеверията за „черния петък“. Съществуват няколко хипотези:на злото и огъня Локи нахълтал неканен на празненството като 13-ти гост и коварно убил със стрела от имел бога на радостта Балдер. Земята потънала в мрак и траур. В по-ново време ясно се откроява датата 13 октомври 1307 година, когато по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V биват арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък, 13-и е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите. В древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13-тият в групата е самият дявол. А в ИСпания(и испано-говорящите страни) вярват в черния "вторник 13-ти".

Елена , 15 г.,

Публикувано на 13.09.2013

Аз пък днес имам рожден ден :D Иначе фактът, че е петък 13-ти не значи, че нещо ще се случи. Това си е просто дата и съм почти сигурна, че ако се направи статистика за средия брой кастастрофи и смъртни случаи, едва ли ще бъде повече от всеки друг обикновен нормален ден :)

маги , ,

Публикувано на 13.09.2013

днес е най-обикновен ден

Гери ,,, ,, г.,

Публикувано на 14.09.2013

И аз мисля така петък тринайсти е обикновенен ден не ми се случи нищо страшно!А напротив деня ми беше много хубав!Има ли проблем,че написах коментара си на 14 а не на 13?

Ивет , 12 г.,

Публикувано на 14.09.2013

Аз мисля ,че може и да е фатален ден. Макар и да е суеверие могат да се случат шантави неща , които не можем да се обяснят . Нещо като магията.В реалния живот не е възможно , но във Фантазията всичко е възможно.

Вероника Попова, 10 г.,

Публикувано на 13.06.2014

Аз мисля , че за мен е обикновен .

Йоана Гълъбова , 9 г.,

Публикувано на 14.06.2014

Честно аз не вярвам . Мен денят даже ми мина прекрасно ! С моя приятелка си играхме , а пък тате ми подари прекрасен подарък . Така , че това си е обикновен ден за мен . А пък и какво лошо има в числото 13 . Това за мен са пълни суеверия . И ние хората , ако вярваме , че ще се случи нещо лошо то ще се случи , защото Вселената ще си помисли , че искаме да се случи , а тя изпълнява всичко което пожелаем и след , като си мислим например , че днес ще се одарим то наистина ще стане така . Аз също не вярвам то даже това е едно от любимите ми числа , а пък това е и номерът ми в клас . Така , че мисля , че този ден е пълно суеверие и , че няма нищо лошо в числото 13 . А дали вярваш си е определено въпрос на психика !

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град