афиш

Начало | афиш | Първи национален празник „Обич за цирка“ във Велинград

Първи национален празник „Обич за цирка“ във Велинград

Аз детето | 2022-09-16

Първи национален празник „Обич за цирка“ във Велинград

125 бляскави години цирково изкуство бележи първият по рода си национален празник „Обич за цирка“, който ще се проведе на 17-и септември в атракционния център „ВелиЛенд“ в гр. Велинград. Тази есен, артисти от цял свят ще премерят умения на манежа в първото за България цирково състезание от подобен мащаб.

България, Украйна, Монголия, Бразилия и Киргизстан са само някои от страните, които ще бъдат представени на събитието. Почетни участници в празника ще бъдат илюзионистът Зайн, еквилибристът Алекс Костов и братя Николови, които ненадминато представят страната ни на международни и световни турнири по спортна гимнастика и на циркови фестивали.

„От самото начало голямата ни цел е празникът да се превърне в уникално културно събитие, състезание, в което се срещат различни школи, артисти и течения, а в същото време е трамплин за нови таланти“, споделя Илия Кадинов – основател на „ВелиЛенд“ и инициатор на „Обич за цирка“. „Нещо повече: празникът „Обич за цирка“ не само отбелязва златните традиции на българския цирк, но отваря нова страница в неговото развитие. Мисията му е да превърне цирковото изкуство във важна част от националната културна политика и да му отреди заслужена роля в цялостното културно пространство.“

В жури комисията, която ще оценява изпълненията, личат имената на едни от доайените в българското цирково изкуство – Енчо Кирязов, Крум Първанов, Христо Ковачев, както и Крис Добрич – внук на патриарха на българския цирк Лазар Добрич, участник в трупа Добрич – единственият български носител на наградата „Оскар“ за цирково изкуство. Журито ще има нелеката задача да отличи най-добрите сред най-добрите артисти, докато публиката става свидетел на рисковани каскади, спиращи дъха въздушни изпълнения, акробатични номера и още много незабравими представяния. Състезателите ще премерят сили, умения и воля за специалните награди на „Обич за цирка“ – златно, сребърно и бронзово сърце. В награждаването участие ще вземе и публиката, която ще избере своя фаворит, когото да отличи със специалната „Награда на публиката“, която ще бъде връчена на тържествена церемония на 17-и септември.

Водещ на събитието ще бъде любимият на всички Драгомир Драганов, който, освен с блестящата си телевизионна кариера, е известен и с любовта си към цирковото изкуство. Той създава единствения в България виртуален музей на българското цирково изкуство, а колекцията му наброява над 10 000 плаката и близо 5 000 програми от представления на български и световни циркове.

Двата дни ще бъдат изпълнени с много цветни и забавни игри за малки и големи, програмата включва концерти на различни групи и изпълнители на открита сцена, а сред изненадите на 17-и е и изпълнителят Били Хлапето. Шапитото на „ВелиЛенд“ ще бъде домакин на всички желаещи заедно да отпразнуват празника за 125 години цирково изкуство, като билетите ще бъдат на цени от 20 лв. за деца и пенсионери и 40 лв. за възрастни, независимо от местата и секторите в залата.

Билети ще могат да бъдат закупени:

  • От официалния сайт на „ВелиЛенд“ на https://tickets.veli.land;
  • От магазин GOTO Gold and Silver, намиращ се в центъра на град Велинград (ул. „Юндола“ 1А);
  • На място от билетните каси на „ВелиЛенд“.

Вижте още:Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град