афиш

Начало | афиш | Дракони, слон и артисти от цял свят в София за световния „Панаир на куклите“

Дракони, слон и артисти от цял свят в София за световния „Панаир на куклите“

Аз детето | 2022-09-12

Дракони, слон и артисти от цял свят в София за световния „Панаир на куклите“

Интересен слон ще крачи из София до 18 септември и не, това не е животно избягало от зоопарка, а специален слон дошъл за „Панаира на куклите“. И това е само началото! Очакват се 13 български трупи и 15 чуждестранни театри, общо над 200 творци от Франция, Канада, Испания, Италия, Гърция, Белгия, Чехия, Словения, Словакия, Германия и България.

Театралите ще изненадат с нови, необичайни роли на куклите, като Пинокио на словенския екип Maribor Theatre, раждащ се от парче дърво пред очите на зрителите и демонстриращ хрумванията на създателите на класическия куклен театър. Или като новата неочаквана роля на обичайни и скучни вещи от нашия бит във френското представление СКОООООЧ на Les Nouveax Ballets Du Nord-Pas De Calais, където три млади актриси показват фантастични употреби на тиксото. А в спектакъла „Великото творение“ на канадците от La Tortue Noire един алхимик бърка отвари в средновековната си лаборатория. Мислите му се материализират и във въздуха над него, съпроводена с оригинални звуци, се пръква различна визия на човешката еволюция.

И тази година програмата обхваща всички възрастови групи. Сегментите включват куклен театър за най-малките (бебешки представления), детски спектакли, куклен театър за възрастни, улични представления. За пръв път на това издание публиката ще може да гледа и микротеатър – представления за 1 до 4 зрители.

На 16 септември е втората премиера на СКТ в рамките на фестивала – „Палечка“ по Ханс Кр. Андерсен. Драматизацията, режисурата и сценографията са на Магдалена Митева, музиката е на Никола Стоянов. Любопитни са и участниците, които ще представят изкуството си на открито. Парковете на София ще се изпълнят с огнедишащи дракони (Compagnie les Contes d`Asphaldt – „Отфрид“), музиканти – марионетки (Antamapantahou – „Струните на музиката“), индийски слон в реални размери (Centre de Titelles de Lleida – „Хатхи“), актьори с огледални костюми, светещи в тъмното (Mirror Family – „Сини братя“).

Представленията ще се играят на сцените на СКТ, НАТФИЗ, общинския културен институт „Красно село“, „Топлоцентрала“, I am studio, артцентър „Сити марк“, театър „Ателие 313“. Уличните спектакли ще се състоят в Борисовата градина, парковете „Заимов и „Света троица“, Градската градина, парка пред НДК, Южния парк, археологическия комплекс „Западната порта на Сердика“, градината „Кристал“.

След успеха на представения през 2021 г. онлайн модул, и тази есен платформата fest.sofiapuppet.bg ще е активна. Представленията ще са достъпни в рамките на 48 часа и ще са безплатни на територията на България.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град