За родители

Начало | За родители | Непопулярно мнение: Използвам AI, за да си помогна като родител

Непопулярно мнение: Използвам AI, за да си помогна като родител

Аз детето | 2024-04-11

Непопулярно мнение: Използвам AI, за да си помогна като родител

Несигурността относно това как изкуственият интелект (AI)може да повлияе на нашето бъдеще, ни кара да се страхуваме да го приемем с отворени обятия. Вече виждаме как трансформира бизнеса и индустриите, но какво да кажем за други аспекти от живота ни? Представяте ли си, че би могъл да ви помогне да облекчите умствения ви и психически товар, който носите като родители? Може ли да ви даде съвети и примери какво да кажете в конкретни сценарии за родителство? Една майка блогър на име Сара Болънд реши да пробва и ето резултатите.

„Вече три седмици обучавах близнаците си на гърне, които са на „ужасните“ 2 годинки, когато искат да предизвикат авторитета (мен) с всяко едно нещо. Току-що бях почистила инцидент от единия близнак, когато другият ми близнак заяви, че трябва да ака, но отказа да отиде до тоалетната. Като майка за първи път, всяка ситуация, с която се сблъсквам, е чисто нова и в този момент нямах представа каква трябва да бъде следващата ми стъпка, която да не включва той да лежи на пода, аз да крещя от разочарование или да го нося до тоалетната против неговата воля. Тогава си спомних AI. Оттогава използвам различни инструменти за изкуствен интелект като ChatGPT или Breda, които са създадени с мисъл за родителите, за да тествам границите на това доколко изкуственият интелект може да ми помогне в ежедневните проблеми с майчинството.“

Ето пет начина, по които използването на приложение за родителски изкуствен интелект е помогнало за облекчаване на част от натоварването и психическото напрежение на родителството. Въпреки че за някои може да са малки задачи, всяко малко нещо помага.

Планиране на хранене и списъци с хранителни стоки

Това беше задача, за която се радвах, че получих помощ. Всяка седмица си блъсках главата, опитвайки се да измислям идеи за ястия за нашето семейство, като същевременно се уверявах, че са подходящи за малки деца. Сега моля AI да измисли седмично меню, което е вегетарианско, подходящо за малки деца и включва списък от съставки, които вече знам, че моите малки деца обичат. В рамките на секунди AI може да ми даде плана за седмицата и списъка за пазаруване на съставките, които са ми необходими за тези ястия, и дори да категоризира списъка за лесно пазаруване.

Генератор на активност

Опитваме се да сведем до минимум времето на екрана в нашето домакинство, но това означава, че има много планиране, когато става въпрос за дейности, за да ги забавляваме. Сега моля за творчески дейности, насочени към моите малки деца, въз основа на предмети, които вече имам у дома, без ограничение за това колко идеи могат да генерират за мен. Можете също така да сте конкретни с дейности на закрито или на открито за възрастовата група, за която е предназначена дейността, за да получите нещо, което работи най-добре за вас.

Сценарии за внимателни родители

Когато имате всички намерения да бъдете разбиращ, внимателен, мил родител, но ви липсват думи и си изпускате нервите, особено когато детето ви изпитва криза, е хубаво да можете да кажете на AI за конкретната ситуация, в която се намирате, и да го помолите да ви даде сценарий за подходящо внимателно родителство за резултата, който искате. Например малкото ми дете наскоро имаше срив, след като казах „не“ за лакомство преди вечеря. Обърнах се към Бреда.

Аз: „Предоставете ми сценарий за внимателен и разбиращ родител за много специфична ситуация, през която преминавам. Малкото ми дете избухва, след като казах „не“ за лакомство“.

Бреда: „Разбирам, че справянето с гневни избухвания може да бъде предизвикателна част от родителството, особено когато се опитваме да се придържаме към определени правила. През тези моменти е изключително важно да запазим собственото си спокойствие и да демонстрираме съпричастност. Ето шаблон, който можете да използвате:

„[Име на детето], разбирам, че си разстроен, защото наистина искаше това лакомство, нали? Нека първо да вечеряме и може би можем да се почерпим по-късно. Какво ще кажеш да ми помогнеш да направя вечерята?

Този начин не само потвърждава детските емоции, но и разсейва вашето дете, като го включва в нова, ангажираща дейност. Не забравяйте, че вашият подход трябва да бъде насочване, а не контрол“.

Бюджетиране и финансови съвети

Бюджетирането е едно от най-противните ми неща, така че това е друга задача, за която се радвам, че имам бърза помощ.

Ежедневен дневник

Често чувам за ползите от практикуването на благодарност и воденето на дневник всеки ден, но когато никога преди не сте го практикували, може да е трудно да разберете откъде да започнете. Наистина е интересно да видите как AI може да разговаря с вас, за да направлява мислите и чувствата ви, за да ви помогне да намерите баланс в майчинството точно за това на какъв етап от родителството се намирате.

Ясно е, че няма да мога да се обърна към AI за всяка родителска ситуация, но е хубаво да знам, че имам ресурс, който може да ми помага.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град