За родители

Начало | За родители | Как да помогнете на детето си да се справи със загубата на домашен любимец

Как да помогнете на детето си да се справи със загубата на домашен любимец

Аз детето | 2024-04-26

Как да помогнете на детето си да се справи със загубата на домашен любимец

За повечето деца домашните любимци са нещо повече от животни, които техните семейства притежават – те са членове на семейството и най-добри приятели. За съжаление, радостта от притежаването на домашен любимец върви ръка за ръка с мъката от загубата му, независимо дали поради старост, болест или злополука. И това може да бъде много трудно. В края на краищата семейните домашни любимци често са първите, които поздравяват децата сутрин и след училище. Вашият домашен любимец може да е този, към когото вашето дете се обръща за утеха и компания, когато е болно или се чувства тъжно или разстроено. Когато децата преживяват загуба на домашен любимец, можете да им помогнете да се справят с това. И тъй като смъртта на домашен любимец може да е първата им загуба на любим човек, процесът на скръб може да помогне на децата да се научат как да се справят с други загуби през целия живот.

Има начини, по които можем да помогнем на децата да се справят със скръбта от загубата на домашен любимец!

Поддържайте нещата прости

Загубата на домашен любимец може да бъде тъжна, шокираща и изненадваща и много малки деца са на възраст, в която концепцията за смъртта все още може да е абстрактна. Обсъждането на такава сложна тема може да се стори обезсърчително за родителите, но най-добрият начин да започнете е да поддържате нещата прости и да признаете важността на връзката на детето с домашния любимец.

Има определени термини, които трябва да използвате и някои, които трябва да избягвате

Когато обсъждате смъртта на домашен любимец, трябва да обясните случилото се с прости, но директни термини. Можете да кажете на детето си, че се „сбогувате“ с неговия приятел, че „тялото му е спряло да работи“ или че „няма да се върне“. Има и някои термини, които трябва да избягвате.

Следвайте детето си

Някои деца не искат да говорят. Някои деца имат нужда да играят. Някои деца имат нужда да правят произведения на изкуството. Понякога наистина е добре да следваш ръководството на детето по отношение на чувствата му и просто да „държиш вратата отворена“, за да проведеш този разговор. Трябва също да следвате примера на детето си, когато евентуално заменяте домашния любимец. То ще ви покаже кога е готово за нов.

Обсъдете как се чувствате

Едно дете може да търси някакво утвърждаване на своята тъга. Домашният любимец е част от семейството и макар че може да не показвате мъката си по същия начин като детето си, не се страхувайте да споделите с него как се чувствате.

Почитайте домашния любимец

Церемония за почитане на домашен любимец може да помогне за преживяване на тъгата от смъртта, да даде на децата пространство да говорят за скръбта си и да им покаже как да се справят, но също така може да им осигури чувство за затваряне. Това ни позволява наистина да видим, че смъртта е част от живота и макар да не е добре да се чувстваме тъжни и да плачем през цялото време, можем да маневрираме през това.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град