За родители

Начало | За родители | Как да запознаете децата си с готвенето

Как да запознаете децата си с готвенето

Аз детето | 2024-03-21

Как да запознаете децата си с готвенето

Преди да навърши 18 години, Амбър Кели вече беше спечелила Food Network Star Kids, написа собствена готварска книга, стартира успешно шоу в YouTube и беше финалист в състезанието на Джейми Оливър „Търсене на звезда на FoodTube“. Но тя започна като готвач, който се мотае с родителите си в кухнята. „Готвенето винаги е било просто нещо, което сме правили заедно“, казва Кели. „Майка ми ме научи на основите. Започнах с нож за масло да режа банани. Помагах много на майка си.“ Въпреки че детето ви може да не е предопределено да стане звезда на Food Network, все пак можете да направите няколко неща точно сега, за да го накарате да се чувства като у дома си в кухнята.

Като за начало

Това ниво на комфорт е важно за родителите на деца от всички възрасти, които искат да ги научат на готвене и здравословна храна. Уменията, от които децата се нуждаят за определени задачи, очевидно варират в зависимост от възрастта, но както посочва Кели, има работа за всяко ниво на умения. Добра отправна точка е да готвите заедно. Всички можете да изберете рецепта от готварска книга или онлайн, след това да отидете до хранителния магазин и да я превърнете в забавна дейност, а не в скучна работа. Ако превърнете готвенето в нещо забавно и всеки има своя собствена роля, независимо от възрастта или нивото на умения, има нещо, което може да направи, за да помогне за това ястие. Това наистина създава възнаграждаващо чувство да прекараш няколко часа в правене на нещо и след това да седнеш и да го изядеш.

Преди тригодишна възраст повечето деца могат безопасно да помагат с дребни кухненски задачи – неща като измиване на зеленчуци, разбъркване. Когато пораснат и започнат да разбират математическите концепции, те могат да бъдат затвърдени в кухнята, докато се научат да измерват съставките и да ги добавят към ястията. Те могат също така да смесват съставките с лъжица или на ръка. По-големи от пет години, децата са готови да започнат да използват малки ножове, да режат неща с ножици, да стържат храни, да подреждат масата и да помагат при почистването. И около осемгодишна възраст те са готови да започнат да затоплят нещата на печката или в микровълновата фурна с известно наблюдение. Повечето от тези умения могат да се научат направо в кухнята с родителите.

Ще има полза

Обучението на децата да готвят има редица предимства. Когато са малки и вършат малки задачи, това помага за преподаването и укрепването на фините двигателни умения и те научават за текстурите, като докосват различни видове храна или материали, необходими за готвене. Може също така да помогне за изграждането на увереност или чувство за постижение, тъй като те допринасят за завършен продукт. С участието на членове на семейството, това също помага за изграждането на трайни връзки и близост между родители и деца. Изучаването на готварски умения също помага на децата да се запознаят с понятия като диети и здравословно, балансирано хранене.

Изграждане на трайни навици

Навиците, които родителите създават у децата, също могат да започнат в кухнята. Ако децата научат рано колко е важно да се хранят здравословно и че готвенето е ценно житейско умение, това може да има положителни последици за живота им в бъдеще. Готвенето и храненето често се разглеждат предимно в контекста на нуждата от храна, за да живеем. Но има и творчески и артистични елементи в готвенето, които децата могат да започнат да учат от ранна възраст. Те научават как подправките или други съставки могат значително да променят вкуса на едно ястие (за добро или лошо). Те също така научават колко е важно да следват процес от началото до края, за да създадат нещо ново.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град