За родители

Начало | За родители | Как да си направим желатинови кубчета за сензорна игра

Как да си направим желатинови кубчета за сензорна игра

Аз детето | 2024-04-19

Как да си направим желатинови кубчета за сензорна игра

Вашето малко дете обича ли да слага всичко в устата си? Тези цветни желатинови кубчета са забавни, лесни за приготвяне и напълно безопасни на вкус! Изберете любимия цвят на вашето дете или използвайте няколко цвята, за да създадете дъгова желе сензорна „играчка“, която вашето мъниче да мачка между пръстите си.

Обичаме безопасни за вкус сензорни рецепти, защото те са чудесен начин да позволим на бебета и малки деца безопасно да участват в дейности, които обикновено са подходящи само за по-големи деца. Тъй като тези кубчета желатин са безопасни и за ядене, можете да ги давате на по-малки деца, без да се притеснявате, че ще има проблеми, ако ги опитат. Но тъй като са полутвърди, не бихме препоръчали да ги давате на деца, които не са готови за твърда храна.

Винаги можете да намалите количеството желатин, за да направите блокчетата по-меки и по-безопасни за кърмачета, но те все още могат да представляват опасност от задавяне за деца, които не могат да преглъщат храна. Поради тази причина вероятно трябва да изчакате детето ви да стане на около 6 месеца, преди да го оставите да играе с домашно приготвени желатинови кубчета.

За да ги направите ще ви трябват:

  • 1 ½ супена лъжица неовкусен желатин на прах
  • 2 ¼ чаши вода
  • хранителен оцветител според нуждите

Ето и как става:

1. Кипнете вода

Използвайте чайник или тенджера, за да заври 1 ½ чаши вода. (Ако правите няколко цвята сензорни блокове, умножете количествата, така че да използвате 1 ½ чаши за всеки цвят.)

2. Добавете оцветител за храна

Добавете оцветител за храна към водата. Искахме цветовете да са хубави и ярки, затова използвахме около 15 капки от всеки цвят, но не се колебайте да експериментирате и да използвате каквото количество ви допада най-добре. За допълнително забавление направете блокове във всички цветове на дъгата!

3. Изсипете желатина в купа

Поставете 1 ½ супени лъжици желатин на прах в средна купа за смесване.

4. Добавете вряща вода

Изсипете 1 ½ чаши вряла вода в купата и разбъркайте, докато водата и желатинът се комбинират добре. Започнете да разбивате незабавно или желатинът може да залепне и ще трябва да започнете от нулата.

5. Добавете студена вода

Добавете ¾ чаша студена вода и разбийте, докато се комбинират.

6. Тава за печене

Извадете от стандартната форма за печене 9×9 и я покрийте с хартия за печене или восъчна хартия.

7. Изсипете сместа в съда за печене

Бавно изсипете желатиновата смес в съда за печене. Ако имате проблеми със задържането на хартията на място, течността трябва да улесни нещата.

8. Оставете да стегне

Поставете съда за печене в хладилника за 3-4 часа или толкова, колкото е необходимо на желатина да стегне.

9. Нарежете на кубчета

След като желатинът стегне, извадете съда за печене от хладилника. Внимателно повдигнете хартията за печене от съда и я поставете върху равна повърхност като маса или плот. След това използвайте нож за масло, за да го нарежете на кубчета.

Когато приключите с нарязването на желатина, поставете няколко кубчета в контейнер и оставете детето си да си играе с тях. Можете също да го използвате като начин да позволите на малки деца да упражняват уменията си за рязане с пластмасови безопасни ножици.

Начини за адаптиране на тази рецепта

Направете прозрачни желатинови кубчета

Ако харесвате текстурата на желатиновите кубчета, но не сте голям фен на хранителните оцветители, просто пропуснете цвета, за да направите прозрачни безопасни блокчета за вашето бебе.

Направете желатинови кубчета дъга

Обичате цветовете на дъгата? Повторете този процес шест пъти, като използвате лилаво, синьо, зелено, жълто, оранжево и червено хранителни оцветители. След това внимателно подредете кубчетата в дъгообразен ред на дъното на контейнера, за да създадете дъгова желатинова сензорна вана, с която вашето дете да си играе!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град