Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Рефлексите – основният ви защитен механизъм

Рефлексите – основният ви защитен механизъм

Аз детето | 2017-06-06

Рефлексите – основният ви защитен механизъм

Случвало ли ви се е да отидете на лекар за преглед и той да включва и чук? Не, не говорим за такъв чук, с който да си забивате пирони на стената. Вместо това чукът на лекаря е малък и има гумено покритие. Лекарят вероятно е използвал малкия си гумен чук, за да докосне коляното ви. Когато го направи, кракът ви вероятно се е изстрелял напред, преди да разберете какво се случва. Какво става тук? Нищо страшно, лекарят просто проверява рефлексите ви! Рефлексите са неволеви действия, които тялото ти дава в отговор на определени стимули. Това означава, че те са автоматични. Рефлексите се появяват, без да ви се налага да мислите за това. Рефлексите са просто естествени реакции, с които всички сме родени. Всъщност те са знак, че сте здрави. Ето защо лекарите тестват за тях.

Но защо имаме рефлекси и какво точно правят те? Това са вродени механизми за защита, които предпазват тялото от наранявания преди още мозъкът да обработи информацията за опасност. Това се налага, защото често, за да се предпазиш от нараняване трябва да действаш за по-малко от секунда. Например, взели ли сте някога нещо, достатъчно горещо, за да изгорите ръката си? Преди мозъкът ви да може дори да регистрира факта, че това, което сте вдигнали, е твърде горещо, тялото ви вече е действало чрез рефлекс, за да се отдалечите от източника на топлина на безопасно разстояние. Определено сте запознати и с няколко други рефлекси ... дори да не сте разбрали, че са рефлекси. Само докато четете тази статия, вероятно сте мигнали поне 4-5 пъти. Мигането също е рефлекс, който предпазва очите ви, като държи прах и други частици далеч от тях и същевременно държи очите ви влажни. Кашлянето и кихането също са рефлекси. Когато дразнещи частици попаднат в дихателните ви пътища, вие кашляте или кихате, за да се отървете от тях.

Когато лекарят удря коляното ви с гумения си чук, той всъщност тества това, което е известно като пателарен рефлекс или дълбок сухожилен рефлекс, защото лекарят всъщност потупва вашите пателарни сухожилия. Потупването на сухожилието го удължава, което на свой ред изпраща съобщение до гръбначния мозък, който пък връща това съобщение и казва на мускула, че трябва да се свие. Това става за по-малко от секунда! Другите рефлекси могат да имат по-очевидна защитна функция от пателарния рефлекс, но въпреки това той също е много важен. Без пателарния рефлекс може да имате проблеми и да не можете да стоите изправени и да пазите равновесие. От време на време силите на гравитацията могат да причинят леко огъване на коленете ви. Пателарният рефлекс ви държи изправени и така не падате от силите на гравитацията!

Вече знаете, така че следващия път, когато докторът ви почука с чукчето, можете да го попитате „Хей, докторе, как е моя сухожилен рефлекс?“.

Още интересни неща, които не знаете за вашето тяло можете да намерите тук!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град