новини детски

Начало | новини детски | Морският свят оживява в светещи стенописи на крайбрежната алея в Приморско

Морският свят оживява в светещи стенописи на крайбрежната алея в Приморско

Аз детето | 2023-05-22

Морският свят оживява в светещи стенописи на крайбрежната алея в Приморско

Стотици обитатели на морския свят са героите в мащабно „платно“ с обща площ от над 120 кв. м, разположено по протежение на крайбрежната алея до малкия пристанищен кей с лодки в Приморско. В стенописите с дължина 90 м оживяват както характерни за Черно море видове, така и по-екзотични гости от близки и далечни води – от познатите зарган, попче и барбун през любимите на децата делфини и косатки, до гигантски октоподи и зелени морски костенурки.

Проектът се реализира от младата художничка Цвети Асенова с подкрепата на Община Приморско, а споделеното послание е за опазване на фауната и флората в Черно море и световния океан. Работата по него започва през октомври 2022 година, като се очаква той да бъде изцяло завършен в началото на новия сезон, за да радва туристите в курорта.

„Идеята за приморските стенописи се роди спонтанно в един следобед и започнах да рисувам още през есента, въпреки че времето поднасяше някои предизвикателства. Положителните реакции на хората ме мотивираха да се върна още през пролетта и да продължа да работя, за да може любимото ми Приморско да посрещне лятото още по-красиво.“, разказва Цвети Асенова. „Благодарна съм, че общината прегърна идеята ми, а много местни хора, рибари и моряци се включиха спонтанно, като ми помогнаха със снимки на различни риби и съвети.“, допълва тя.

В работата си като референция художничката използва различни източници – от научна литература до снимки и видеа в интернет. В съответствие с екологичното послание на творбата тя използва само водоразтворими устойчиви бои, които не замърсяват околната среда. Приложени са различни техники, като неравностите на рисувателната повърхност също са интегрирани по органичен начин в стенописа, за да се постигне повече дълбочина и 3D-ефект.

Характерно за проекта е и използването на флуоресцентни бои за детайли от подводния свят. Пълната красота се разкрива именно на тъмно, благодарение на инсталираното от Община Приморско многоцветно LED осветление по протежение на стенописите. Когато то работи, се постига допълнителна дълбочина на образите, а при промяна на цвета се създава оптическа илюзия за движение на морските обитатели. Заради ниския разход на електроенергия, използването на тази технология също е в съответствие с екологичните ценности, залегнали в проекта.

„Благодарни сме на талантливата авторка за ентусиазма и любовта, които вложи в тази впечатляваща творба. За нас е чест да я подкрепим, за да може тя да блести с пълния си потенциал. Това ще е още една приятна изненада за посетителите на Приморско това лято, а лично аз съм убеден, че тя ще стане любима атракция за най-малките. Най-хубавото е, че освен красота, приморските стенописи ще ни научат на нещо ново за морския свят и ще ни накарат да се замислим дали се грижим достатъчно отговорно за него.“, сподели д-р Димитър Германов, кмет на Община Приморско.

Първите светлинни тестове на артпроекта са преминали успешно, като официалната премиера е планирана за официалния празник на Приморско – 24 май.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град