новини детски

Начало | новини детски | Отново ще има военен парад в София, военни самолети ще прелитат за тренировка

Отново ще има военен парад в София, военни самолети ще прелитат за тренировка

Аз детето | 2023-05-03

Отново ще има военен парад в София, военни самолети ще прелитат за тренировка

Вертолети и самолети от състава на военновъздушните и военноморските сили и днес ще изпълняват полети с прелитане на малка височина над София във връзка с подготовката и провеждането на военния парад по повод честването на Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май, съобщиха от Министерството на отбраната.

Днес тренировъчните полети ще се изпълнят в интервала между 15:30 и 16:10 часа. На 5 май полети от участниците в генералната репетиция за военния парад ще се провеждат от 10:00 ч. до 11:00 ч. (резервни часове от 15:30 ч. до 16:10 ч.).

На 6 май от 10:00 ч. са тържественият водосвет на бойните знамена и военният парад на пл. „Княз Александър I“. Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков ще командва военния парад. Знамената светини обаче отново ще са в челото на парадната колона, която ще се води от Гвардейския представителен духов оркестър (ГПДО) и оркестрите на видовете въоръжени сили, СКСО, НВУ и в. ф. 24150. Седем представителни блока, водени от бойните и представителните си знамена – от НГЧ, НВУ „В. Левски“, в. ф. 24150 – Стара Загора (със знамето на СВ), в. ф. 22160 – Плевен, ВВС, ВМС и СКСО, ще минат по площада.

В парадния строй ще има бойна и специална техника от Сухопътните войски: машини „Командо Селект“ и „Гардиън“, бронетранспортьори, 152-мм гаубици Д 20, реактивни системи за залпов огън „Град“, МТЛБ „Тунджа“, самоходна гаубица „2С-1“, бойни машини на пехотата БМП-1 и БМП-23, танкове Т-72, ракетни комплекси „Точка“ и „Оса“. От ВВС ще дефилират машини от ракетните комплекси С-125 и С-200, както и пускова установка от С-300. Присъстващите ще видят също бронирани мерцедеси, тойоти и фордове на СКСО, бронирани автомобили „Пустинна котка“ на Служба „Военна полиция“. В колоната ще се движи и седлови влекач с трайлерно полуремарке, натоварено с МТЛБ на Командването за логистична поддръжка. При заявено желание и готовност от Италианската република в парадния строй може да се включат и три машини от бойната група на територията на България, се посочва в заповедта.

От ВВС над площада ще прелетят вертолет Ми-17, носещ националния флаг, хеликоптери Ми-24В и „Кугар“, самолети L-410, „Спартан“, L-39Z, „Пилатус“, Су-25, както и три изтребителя МиГ-29. ВМС ще бъдат представени от хеликоптер „Пантер“.

През 2020 г. и през 2021 г. заради пандемията от COVID-19 нямаше парад на 6 май, като празникът беше отбелязан с прояви, съобразени с противоепидемичните мерки. През 2022 г. също нямаше военен парад на празника.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град