новини детски

Начало | новини детски | Конкурсът за китара „Музика без граници“ събира деца от цяла България

Конкурсът за китара „Музика без граници“ събира деца от цяла България

Аз детето | 2023-05-09

Конкурсът за китара „Музика без граници“ събира деца от цяла България

Първият по рода си детски китарен фестивал-конкурс за поп рок и джаз „Музика без граници“ отбелязва десетото си юбилейно издание. Събитието ще събере над 100 млади таланти от детски школи, образователни центрове и музикални паралелки от цялата страна на 13 май в НЧ „Младост 1“ в столицата. Изпълненията ще бъдат оценявани от жури от професионални музиканти и педагози, сред които китаристът на БТР и Фондацията Славчо Николов. Най-добрите в различните категории ще бъдат наградени от Васко Кръпката, който поема традицията от Буги Барабата – съмишленик на инициативата през годините.

Създаден по идея на преподавателя по китара Даниел Найденов от читалище „Димитър Динев 1937“ в София и подкрепен от Любен Панайотов – музикален педагог и автор на учебници по китара, „Музика без граници“ се разраства през годините от градски до национален фестивал. Досега във форума са участвали над 900 деца от страната, обединени от духа на музиката и водени от желанието да представят уменията си, да обменят практическа информация със съмишленици и да популяризират поп, рок и джаз китарата сред връстниците си.

Участниците са разделени в различни възрастови групи за всяка от конкурсните категории – солово изпълнение на електрическа китара, дует вокал-китара, бас китара, група и акустична китара. Репертоарът е по избор, а времетраенето на всяко изпълнение е до 8 минути. Критериите за оценяване са техника и стил на изпълнение, сценично поведение и въздействие върху публиката. Освен отличия в различните категории, журито присъжда и награда от читалище „Димитър Динев1937“, като инициатори на фестивала.

В последното издание на „Музика без граници“ бе връчен и специален приз на името и в памет на Буги Барабата.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град