забавна наука

Начало | забавна наука | Приказките забавляват деца и възрастни от... 4 хиляди години

Приказките забавляват деца и възрастни от... 4 хиляди години

Аз детето | 2017-01-04

Приказките забавляват деца и възрастни от... 4 хиляди години

От „Пепеляшка, през „Трите прасенца“ и „Спящата красавица“ до „Рапунцел“ приказките винаги са били една от най-обичаните части от литературата през цялата история на човечеството – просто питайте някое дете от 3 до 93. Повечето от нас имат не една, две или три любими приказки, които знаят наизуст дума по дума и въпреки това обичат да ги четат, слушат или гледат и всеки път се вълнуваме от „имало едно време“ до „и заживели щастливо„! Знаете ли, че така например на английски език думата приказка се изписва като „fairy tale“. Заедно двете думи означават приказка, но поотделно означават „фея“ или „вълшебство“ и „история“. Значи излиза, че приказките са едни вълшебни истории, разказани все едно от феи! Ами точно така си е!

Но какво точно е приказката и от колко време например се разказва историята на Пепеляшка. Може да се изненадате да научите, че приказките омагьосват ежедневието на малки и големи от много по-отдавна, отколкото всеки от вас подозира и определено не включват само феи.

Приказките обикновено произлизат от много, много стари народни предания, легенди и басни. Отначало тези истории са се разказвали от поколение на поколение, от баба на внучка, от внучка на майка и от майка на деца. Само тези, които били наистина интересни и красиви за слушане са оцелявали през годините. Приказки се разказват още преди да има писменост и ще се разказват и много далеч в бъдещето. Освен това всяко поколение е добавяло по нещо вълшебно и интересно към историята. Може би не знаете, но в действителност английското съчетание за приказки е много вярно. Първите приказки са били посветени точно на тези малки магически създания – феите. След това започнали да бъдат допълвани от истории за принцове и принцеси, царе и царици, вещици и великани, елфи и дракони, които се намират в магически светове, пълни с говорещи животни, лампи с духове, огледала, които ти показват света, а бабите невинаги са такива, каквито изглеждат и всички останали неща, които толкова обичаме. Днес библиотеките са пълни с десетки и десетки книги с прекрасни истории, които пленяват всеки. Но това невинаги е било така. Най-ранните приказки, както вече ви казахме са били разказвани отново и отново през поколенията, преди някой да ги е записал.

Може би е трудно да повярвате, поне на нас ни беше, но се оказва, че има учени, които са посветили целия си живот и труд, за да изучават приказките – да търсят отговорите на въпроси, като откъде са дошли, коя е първата приказка и най-интересното, което са открили днес е, че доста от историите имат едни и същи корени, макар че са много различни и идват от далечни страни. Например приказката за Пепеляшка. Изследователи са открили, че подобни, но не еднакви, истории за малко добро и много красиво момиче, се разказват в страни като Англия, Франция, Египет, Исландия, Сибир, Китай, Корея и Виетнам. Някои от тези експерти смятат, че има стотици версии на тази история, като всяка една от тях притежава и свои уникални аспекти, основани на културните обичаи в дадената страна. Доста интересно!

Така след хиляди подобни изследвания е открито, че първите записани приказки датират от началото на 16-ти или 17-ти век. Така излиза, че приказките, които днес толкова обичаме са на хиляди години. Доказано е например, че първата записана версия на приказката „Джак и бобеното стъбло“ е на 5 хиляди години, любимата на всички „Красавицата и звярът“, която тогава се е казвала „Красавицата и Румпелщилцхен“ е на повече от 4 хиляди години. Сега вече приказките наистина изглеждат истински вълшебни, защото само един истински магьосник може да оцелее толкова години и все още да е красив и да пленява сърцето.

Весело предложение:

Ако обичате да четете приказки имаме и едно много весело предложение за вас. Вместо само да ги четете, защо не си измислите своя, като смесите героите от най-любимите ви истории. Така например можете да напишете нещо за това как Червената шапчица си изгубва обувката в гората към къщата на баба си. След това Рапунцел я намира и... Ако обичате и да рисувате добавете няколко илюстрации към вашата история. Кой знае, може след 100, 200 или хиляда години точно тази ваша приказка родителите да четат на децата си за лека нощ! ;-)Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град