Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Как се правят звукови ефекти?

Как се правят звукови ефекти?

Аз детето | 2018-03-23

Как се правят звукови ефекти?

Дори и никога да не сте гледали нито един филм от поредицата за Междузвездни войни, няма как да не сте чували за джедаите и за техните прословути лазерни мечове. Това е един от символите на поредицата и дори и да не сте фенове със сигурност няма как да не се впечатлите от тези оръжия. Те са толкова интересни и издават един характерен звук, когато се размахват. Не можем да ви го напишем, но се сещате... Сега внимание, рязко ще сменим темата. Има ли тук почитатели на динозаврите? А гледали ли сте някога някой филм от поредицата за Джурасик Парк? Ние обожаваме тези филми и с месеци не можехме да забравим рева на Тиранозавър Рекс!

Сега обаче помислете друго за момент? Как по-точно знаем какъв звук издават лазерните мечове и динозаврите след като никога не сме ги чували. И въобще как са се появили тези звуци във филмите. Все пак няма откъде да ги запишеш след като реално джедаите не съществуват, а пък динозаврите са изчезнали много отдавна. Всичко това се постига благодарение на звуковите дизайнери и инженерите на звукови ефекти. Да, такива хора също участват в създаването на любимите ни филми. Освен актьорите има още куп хора, които работят зад кулисите, за да може филмът да е това, което ние виждаме.

Разбира се всички звуци във филмите, дори и тези са базирани на реално съществуващи неща. Въпреки това понякога може да е трудно да запишете звуците, които нещата правят в реалния свят. Например, затварянето на вратата може да издаде много тих звук, а за филма да трябва да е супер силен. Тогава идва и ролята на дизайнерите и инженерите. Тяхната работа ще бъде да увеличат този звук и да го оформят за целите на филма. В действителност днес филмите, особено тези с голям бюджет, издигат звуковите ефекти на ново ниво. С технологиите до които имат достъп, създателите правят така че филмите да бъдат празник и за очите, и за ушите.

Но как точно се правят тези звуци? Нека да разгледаме как са създадени тези, които споменахме вече. Ще се изненадате! Лазерните мечове в „Междузвездни войни“ са създадени като е записан звука, който се издава, когато с чук се удрят метални жици. Не се шегуваме, сериозно сме проверили въпроса. И тези динозаври в Джурасик парк? Те не са истински динозаври очевидно. Никой не знае как точно звучат динозаврите. Ревът на Т. Рекс всъщност е комбинация от звуци, които издават различни съществуващи днес животни. Те били записани и след това с помощта на компютър са обединени по най-подходящия начин. Кои са животните ще попитате? Лъвове, алигатори, тигри и слонове – това е!

Както можете да видите, звуковите ефекти могат да идват от голямо разнообразие от източници. Те често нямат нищо общо с истинското, фалшивото, въображаемото животно или предмет, които се представят. С малко въображение и компютърни трикове, ушите ни могат да чуят неща, които никога не сме си представяли, че ще чуем!

Снимки: pexels.com

Прочетете още някои интересни неща за звуците:
Как чуваме звука
Когато силният звук е твърде силен
Ушите – удивителният орган на човешкото тяло, който ни позволява да чуем всичко



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град