Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Този интересен интернет

Този интересен интернет

Аз детето | 2018-01-29

Този интересен интернет

Днес интернет е станал естествена част от нашия живот, дори и в момента и ние и вие сме в него. Никой от нас вече не си представя живота без интернет и безкрайните му възможности за забавления, учене и общуване. Сега хората могат да работят заедно, независимо че живеят на хиляди километри разстояние. Много ежедневни дейности бяха изцяло променени благодарение на интернет, но какво друго знаем за него? Прочетете и ще разберете.
Интернет е глобална мрежа от компютри, възникнала по време на Студената война. Първоначалното ѝ предназначение е било да се осигури надеждна система за комуникация между военните стратегически бази на американската армия. Необходима е била технология за изграждане на компютърна мрежа, която да допуска излизането от строя на някои от възлите в мрежата управлението им да не е централизирано. Разработките са били финансирани от Министерството на отбраната на САЩ. Първата експериментална мрежа е инсталирана в Калифорнийския университет в Лос Анджелис през есента на 1969 година. Преди края на 1969 към мрежата са включени и още три университета в САЩ и мрежата е наречена ARPAnet. Тази мрежа е била изградена от високопроизводителни компютри, тъй като целта била учени и изследователи от отделните университети да могат да изпълняват общи задачи и лесно да обменят съобщения.

Със създаването на ARPAnet се поставя началото на използването на нов мрежов протокол. Мрежовият протокол е формално множество от правила, които компютрите, свързани в мрежа, използват за комуникация помежду си. Компютрите в мрежата могат да бъдат с различни операционни системи и да са част от различни локални мрежи, но обменът на данни между тях трябва да е подчинен на общите правила (протоколи). Новият мрежов протокол включва нова технология, наречена комуникация на пакети. Протоколът, който използва използва технологията за пренасяне на пакети се нарича интернет протокол. При комутацията на пакети данните от едно съобщение, което трябва да бъде изпратено от един компютър към друг, се разделят на пакети. Всеки пакет съдържа част от пренасяните данни и служебна информация както за адреса на компютъра получател, така и за адреса на компютъра, изпращаш съобщението. Отделните пакети се изпращат по общата линия за данни на мрежата. В зависимост от натоварването на мрежата пътят на отделните пакети може да бъде различен. Когато всички пакети са получени, независимо от реда и маршрута, служебната информация се отстранява и сглобява оригиналното съобщение. По абсолютно същия начин сега вие четете това.
Тази технология позволява преносната мрежа да бъде използвана от много потребители едновременно. тъй като трафикът не е ритмичен, е възможно в някои моменти мрежата да се претовари и това да доведе до загуба на някои пакети. Поради тази причина са разработени специални протоколи за транспортния слой на мрежата. Тези протоколи са:
TCP, който идентифицира пакетите от едно съобщение, подрежда ги в правилна последователност при компютъра-получател и разрешава повторно изпращане на загубени пакети. Когато има много загубени пакети, скоростта на пренасяне намалява, но се осигурява надежността.
UPD – използва се за трафик, който не допуска закъснение, причинено от повторното пренасяне на загубени пакети. Използва се при пренасяне на информация, при която загубата на някои пакети не е фатална, например видео трафик.
RTP – използва се заедно с UPD за поддържане на аудио и видео трафик, за синхронизиране на пакетите и добавяне на времеинтервали.
Първият протокол, използван от ARPAnet е NCP, който по-късно е изместен от TCP/IP.

Ключовото приложение, което извежда използването на IP протокола от военните мрежи е World Wide Web, това всъщност означава трите w-та пред всеки сайт. То осигурява глобален достъп до информацията и предлага удобен потребителски интерфейс до много услуги. WWW е проект на Европейската лаборатория за физика на частиците, който е публикуван през 1992 г. Целта е била разработването на хипертекстова система, която да дава възможност за пранесяне на текстова и графична информация между работещите в TCP/IP базирана мрежа изследователски групи.

Как мислите, до тук стига толкова информация нали? А сега ето и няколко забавни и малко известни факти от света на технологиите.

  • Африканската държава Сомалия, превърнала се през годините в символ на бедността и мизерията, всъщност е рекордьор за най-драстичния скок в употребата на Интернет сред населението. През 2000-та година, онлайн са били едва 200 човека, а през 2010-та броят им е стигнал четвърт милион.
  • Първият електронен компютър ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer) е създаден, за да помага в калкулациите на артилерийските стрелкови таблици на американските военни сили. Когато е бил анонсиран за пръв път през 1946-та година, пресата го е нарекла "Гигантският мозък". Гигантският мозък е имал невероятни за времето си изчислителни способности - смятал е числа, като 97 467 х 97 467 в рамките на една секунда. Съвременните компютри могат да направят същото изчисление около 40 милиарда пъти в секунда.
  • Любопитен факт е, че всички домейни съставени единствено от буквата "а" са заети. Вероятно знаете, че един домейн не може да е по-дълъг от 67 символа (включвайки четирите ".com"), което означава, че всички домейни до 63-"а"-та са регистрирани. Не е ясно кой би искал домейн с 30 "а"-та, а още по-малко с 63 "а"-та, но имайте предвид, че всички домейни завършващи на ".co" (company), които са с повече от 5 "а"-та са свободни!
  • Първият рекламен банер е представен през античната 1994-та година.
  • Броя на текстовите съобщения изпратени и съответно получени само в рамките на един ден е по-висок от броя на човешката популация.
  • Електронните съобщения са по-стари от World Wide Web.
  • Исландия има най-много Интернет потребители на столица от всички държави на планетата. Там, над 89 процента от населението на Рейкявик сърфира, докато в САЩ, Вашингтон например, този процент е 72.
  • Първата компютърна мишка е изобретена от Дъг Енгелберт през 1964-та година и е била направена от дърво.
  • Първоначално джойстиците са били използвани при асансьорите, болничните легла и като част от управлението на първите летателни апарати. Наименованието "джойстик" идва от бипланер конструиран през 1910-та година от двама млади английски авиатори А.Е. Джордж и Мр. Джоблинг. Бипланера е бил наречен "George Stick" (джордж стик), но в последствие е преименуван на "джойстик".
  • През 80-те години на миналия век, моделите компютри с марката IBM са били считани за негодни, ако не са могли да подкарват популярната тогава игра Microsoft Flight Simulator.
  • През 1982 година, списание Time присъжда наградата „Мъж на годината” на... компютър.


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град