Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Ушите – удивителният орган на човешкото тяло, който ни позволява да чуем всичко

Ушите – удивителният орган на човешкото тяло, който ни позволява да чуем всичко

Аз детето | 2016-03-23

Ушите – удивителният орган на човешкото тяло, който ни позволява да чуем всичко

Внимание! Вслушайте се, чувате ли нещо? Може би бръмченето на колите от близката улица, приятното мъркане на котката ви или пък настоятелния лай на кучето? Хубавата музика, която сте си пуснали или забавните реплики на любимите си герои от филмите, а защо не и сладкия говор на родителите ви? Звуците са навсякъде около нас, дори смело можем да твърдим, че те са половината ни свят и за наша радост имаме две интересни „части“ от тялото, които ни помагат да ги чуем кристално ясно. Всички знаят, че те се наричат уши!
Ушите ви събират различните звуци около вас, обработват ги и ги пращат до мозъка, за да можете вие да разберете какво става около вас и да отделите важните от по-маловажните звуци, които ви заобикалят. Но ако си мислите, че това е всичко, ооо, не. Ушите ни помагат и да пазим равновесие. Така че трябва да им благодарим за това, че когато се навеждаме да гушнем котката, не я изпускаме или още по-лошо – не падаме върху нея! Мяууууу!

Но как става цялата тази работа, сега ще разберем. На първо място запомнете, че ухото се състои от три различни части: външно ухо, средно ухо и вътрешно ухо. Всяка част изпълнява различна функция, а заедно те ни помагат да чуем всичко.

Ушната мида: да хванем вълната

Външното ухо се нарича и ушна мида. Това е частта на ухото, която можете да видите като се погледнете в огледалото, тогава ще разберете и защо се нарича мида, прилича малко на мида. Ушната мида, освен да се украсява с обеци, върши и доста по-полезна работа. Тя е тази, която насочва звуковите вълни към ушния канал. Тя е тази, която ви казва от коя посока идва звукът и тя е тази, която ви помага да чуете всичко – независимо дали е тайната, която приятел ви шепне или лаещото куче. Външното ухо включва още и ушния канал – малката дупка по средата, в която се произвежда ушната кал. Може да я наричаме кал, но тя всъщност е доста полезна за ухото и го защитава. Ушната кал съдържа химикали, които се борят с инфекциите и бактериите и не позволява да увредят ухото. Знаете ли, че на ушната мида има и остатъци от мускули, които нямат никаква функция, но пък при някои хора са малко по-развити и те могат да мърдат ушите си. Това е особен вид талант, който не служи за нищо, но пък е впечатляващо.

Средното ухо: добри вибрации

След като звуковите вълни са „влезли“ в ушната мида, те пътуват през ушния канал и достигат до средното ухо. Основната му работа е да превърне вълните в трептения, които да се предадат на вътрешното ухо. За да се случи това, на помощ идва и тъпанчето, което представлява тънко парче кожа, опъната точно като на тъпан. Но музикалната част не свършва дотук. Тъпанчето разделя ушната мида и средното ухо и в него има малки костици, всъщност това са най-малките кости в човешкото тяло. Те се наричат: чукче, наковалня и стреме или така поне се превеждат от латинските им имена. Забавно, нали?

Когато звуковите вълни достигнат до тъпанчето, те го карат да вибрира, а малките костици съответно започват да се движат и помагат на звука да достигне и до вътрешното ухо.

Вътрешното ухо: нервни сигнали и съобщения

Вибрациите на ушното тъпанче се предават на овалното прозорче и звуковите вълни продължават своя път във вътрешното ухо. Тук се намира цял лабиринт от тръби и проходи, изграждащи вестибуларния апарат (благодарение на който пазим равновесие) и кохлеята. Кохлеята има задача да преобразува звуковите вълни в електрически сигнали, които се изпращат към мозъка. Мозъкът от своя страна обработва тези сигнали и изгражда звукови образи, които ние разпознаваме и осмисляме. Друга важна част на вътрешното ухо е органът на равновесието, наречен вестибуларен апарат. Той регистрира движенията на тялото и дава възможност да пазим равновесие, като във всеки момент определя положението на тялото по отношение на вертикалната посока.

След всичко това разбирате защо трябва добре да се грижим дори за ушите си. Те са удивителен и доста чувствителен орган. Най-важното, което трябва да знаете за тях е че не бива да слушате прекалено силна музика, особено когато сте със слушалки и не бива да се съсредоточавате да чистите ухото си много с клечки за уши. Всъщност клечките за уши са създадени само за външната част, не бива да се бърка в малката дупчица с тях в никакъв случай!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град