За родители

Начало | За родители | Как да помогнете на детето си да стане учен: 6 съвета за родители

Как да помогнете на детето си да стане учен: 6 съвета за родители

Аз детето | 2023-04-28

Как да помогнете на детето си да стане учен: 6 съвета за родители

Провеждайте експерименти, ходете на експедиции, правете открития, намирайте отговори на сложни загадки – за тези, които мечтаят да се реализират, работата в науката дава много възможности. Така че ако детето ви проявява интерес към науката, не го оставяйте да го забрави! Как ли? Ето какво трябва да направят родителите, ако детето им иска да изследва непознатото.

1. Обяснете как да намери правилната посока

Да излагате хипотези, да организирате експерименти в лаборатории, да изучавате научни статии и да пишете свои собствени – задачите на учените са различни. Конкретният списък зависи от профила на работа. Например морски геолог периодично живее на кораб, изучавайки дъното на морето, а компютърен учен буквално не напуска стаята с компютъра. И във всяка професия има специализации. Например биолозите, в зависимост от избраната научна област, могат да изучават както хора, така и животни или растения. За да открие едно дете себе си в науката, трябва да изучи характеристиките на различни области и да избере това, към което го води сърцето. Това ще помогне за оценка на интересите и преглед на интервюта с практикуващи експерти – професори и доктори на науките. Ако е възможно, детето трябва да говори директно с учените, за да разбере пред какви предизвикателства са изправени и как протича един типичен работен ден. Можете да срещнете практици на научни фестивали и дни на отворените врати в изследователски институти.

2. Кажете им къде да получат специализирани знания

Изберете клас или училище с акцент върху конкретна наука – например с физико-математически или химико-биологичен уклон. По този начин ученето ще стане по-интересно и полезно: ще се даде повече информация за предметите, което означава, че ще има по-голям шанс за успешно полагане на изпити и влизане в университет. По-добре е да помислите предварително за прехвърляне в специализиран клас, за да разберете какво е необходимо за това и да имате време да се подготвите. Ако в училище няма тематични часове или детето не е успяло да влезе в тях, разберете за други начини да се потопи повече в предмета – например потърсете избираеми. Не се ограничавайте до собственото си училище – вижте какво предлагат всички учебни заведения в града. Онлайн курсовете също са добър вариант. Такива класове позволяват да се учи, без да се напуска дома, но изискват много мотивация и концентрация.

3. Насърчавайте участието в олимпиади, форуми и състезания

Основното предимство на такива събития е възможността детето да опознае по-дълбоко любимото си направление в науката още в училище, както и да развива творческо мислене и умения за решаване на нестандартни проблеми. Между другото, не е нужно да се печелят олимпиади. Сертификатите и дипломите, разбира се, няма да бъдат излишни: те могат да донесат допълнителни точки при влизане в университет или други предимства. Но не трябва да намалявате смисъла на участието в състезания до получаване на максимален брой точки и решаване на абсолютно всички проблеми без нито една грешка. Олимпиадата е преди всичко преживяване. Ако детето се научи бързо да се концентрира върху задачите и спокойно да отговаря на въпроси в непозната среда, то няма да се обърка на изпита. Освен това участието в състезания тренира волеви умения, защото човек не може без упорита подготовка. А на събитията може да срещне съмишленици и да се почувства като част от общност, която се обединява от един интерес.

4. Развийте аналитично и критично мислене

Ученият непрекъснато търси отговори. Затова не може без любопитство и желание да се стигне до дъното на тази професия. И за да доведат тези качества до успешен резултат, трябва да можете да анализирате добре информацията и да бъдете критични към всякакви данни, дори и тези, които са дадени в статии и учебници. Можете да започнете да тренирате умения още в училище. Например обяснете на детето, че не е необходимо да се ограничава до един източник, ако търси информация за резюме. Проверете заедно какво пишат в други сайтове и сравнете информацията. Решавайте пъзели и логически задачи. Организирайте семейни дискусии – обсъждайте книги, филми, новини от науката и технологиите. Опитайте се да се изслушвате внимателно един друг и след това изразете мнението си с аргументи. Не забравяйте, че изрази като „това вече е ясно“ или „дори бебетата знаят това“ не могат да бъдат доказателство за вашата позиция.

5. Научете се да признавате грешките

Друго качество, от което се нуждае един учен, е любовта към истината. И това трябва да е по-важно от преследването на слава. Изложените хипотези невинаги се потвърждават от експерименти и проучвания, а предишните доказани модели могат да бъдат опровергани с течение на времето – и трябва да сте подготвени за това. Важно е да научите детето си да приема спокойно критиката и да признава, когато греши. Да, провалите могат да наранят самочувствието, но без провали няма големи успехи – особено в науката. Благодарение на грешките дори се раждат някои важни открития. Например Александър Флеминг веднъж оставил контейнер с проба от стафилококи на отворен прозорец. Вятърът внася спори на мухъл в пробата, гъбичките убиват бактериите – така ученият случайно открива пеницилина. Всеки прави грешки, но те не трябва да ви обезсърчават да опитате нещо ново. Помислете с детето си какво можете да направите, за да промените ситуацията. Да предположим, че е направило зле теста. Но благодарение на постоянството и упоритата работа следващия път то ще успее да подобри резултата. Научете детето си да анализира опита си и да помни какви грешки е допуснало и какво е помогнало да ги коригира. Обяснете, че неуспехът е просто възможност да разберете какви знания и умения си струва да извличате.

6. Изберете университет с възможности за научни изследвания

Квалификацията на преподавателския състав, процентът на заетост на завършилите, общият рейтинг на университета са важни критерии, които трябва да бъдат проверени преди прием. Но ако едно дете иска да се занимава с наука, струва си да проучи оборудването на университет или институт: вижте дали има лаборатории в него, какво оборудване използват студентите, къде практикуват и от кой курс можете да започнете работа като стажант. В университет с добра изследователска база и възможност за тестване на теоретични знания в реални условия ще бъде по-интересно и по-лесно да се потопи в професията. Между другото, трябва да се учи дълго време. Първо трябва да се завърши бакалавърска и магистърска степен или специалност, след това аспирантура и защита на докторска дисертация, а след това и докторска степен. Но няма да се налага да прекарвате всички тези години заровени в документи или седейки в лекционните зали. Успоредно с обучението можете да работите, да провеждате експерименти, да допринасяте за науката и да правите света по-добро място. Например учени, занимаващи се с приложни изследвания, разработват различни механизми и технологии, лекарства и химикали, които улесняват живота на хората.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град