За родители

Начало | За родители | Училища записват за занималня отсега, наесен можело да няма места

Училища записват за занималня отсега, наесен можело да няма места

Аз детето | 2023-06-05

Училища записват за занималня отсега, наесен можело да няма места

Училища записват деца за занималня отрано, въпреки че целодневното обучение е задължително в началните класове, пишат от Dnes.bg. Школ`ата, които не разполагат с място да приемат всички второкласници и третокласници, раздават на родителите формуляри за занималня, които те трябва да подадат до 1 септември. Подобно изискване не фигурира в закона и правилниците, но е свързано с това колко стаи да бъдат отделени за тези деца и колко възпитатели да бъдат назначени.

Според формуляра, с предимство са деца на самотни родители, близнаци, две и повече деца в семейство, както и деца които нямат проблеми с дисциплината и забележки в електронния дневник. Ученици, които имат нужда от допълнителни уроци, за да усвоят материала, също са в списъка. За деца извън него е възможно и да не останат места в занималните, които уж държавата им отпуска.

Родители вече посочват, че част от училищата са посочили завишен прием в първи клас, въпреки че децата в квартала са по-малко, за да вържат делегирания бюджет. Това обаче става за сметка на лишаване на децата от стаи за занималня. Някои от родителските организации вече са подали сигнали до шефката на РУО Ваня Кастрева.

Image by gpointstudio on Freepik



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град