За родители

Начало | За родители | Какво гледат вашите деца в интернет: 6 подсказки за родители на които не им е все едно

Какво гледат вашите деца в интернет: 6 подсказки за родители на които не им е все едно

Аз детето | 2023-04-24

Какво гледат вашите деца в интернет: 6 подсказки за родители на които не им е все едно

Можете да се пошегувате с поколението, което се е родило с телефон в ръцете си и да кажете: „Ние не бяхме такива“. И да обясните за игрите навън, за ластик, дама и как сме седели докато дойде време за вечеря, без изобщо да знаем какво са социални мрежи, клипчета и т. н. Но е по-добре да се опитате да разберете и споделите интересите на детето. Заедно с MTS Junior ви казваме какво съдържание предпочитат вашите деца и как може да го превърнете и в нещо полезно.

Влогове

Поколението родители в началото на 2000-те години гледаха риалити предавания по телевизията. Сега децата им не могат да спрат да гледат лайфстайл влогове онлайн. Това още веднъж показва, че желанието да наблюдаваме живота на другите е постоянно, но понякога полезно нещо. Споделяйки ежедневието си, влогърите показват, наред с други неща, хобита, които могат да заинтересуват едно дете. Следвайки любим автор, тийнейджър може да започне да чете повече книги, да се запише на спорт или да се занимава с музика. Но дори и да не се стигне до действие, видеоклиповете от интернет ще разширят хоризонтите ви. Например влоговете за пътуване ще ви помогнат да научите повече за други страни и култури, докато чуждестранното съдържание ще ви помогне да подобрите своя говорим английски.

Предизвикателства

Танцуващите деца в моловете не са световна конспирация или флашмоб. Най-вероятно ново предизвикателство става вирусно в мрежата и младите производители на съдържание се опитват да яхнат вълната. Скучните бумери въртят очи и казват: „Няма какво друго да се прави“. Но всъщност предизвикателствата не са само начин да бъдеш „модерен“. Те предоставят възможност да се покажете и да получите мигновеното одобрение, от което много тийнейджъри се нуждаят. Предизвикателствата също ви позволяват да бъдете креативни и да опитвате нови неща. Повтаряйки движенията от социалните мрежи, детето може да се запали по танци и да го направи професионално. Между другото, предизвикателствата невинаги са свързани с хореография. Най-важното обаче е да обясним на детето кои предизвикателства си струва да прави и кои ще му навредят.

Ънбоксинг

Жанрът на видео ревютата във формат unboxing - изглежда винаги е съществувал в интернет. Първото такова видео, което доби популярност в YouTube, беше разопаковане на смартфон. Форматът е търсен дори сега, освен това се е вкоренил и в детския сегмент на интернет. Блогърите отварят кутии с храна, дрехи, джаджи, играчки и други в реално време. Гледането на такива видеоклипове е не само вълнуващо, но и полезно. Те помагат на тийнейджърите да научат за новите продукти и да се запознаят с тенденциите. А да си на една вълна със съучениците е важно за самочувствието. Разопаковането също така ви позволява да формирате мнение за продукта предварително: да проверите доколко обещанията от рекламата отговарят на реалността. Този подход ще ви помогне да изберете правилните неща по-съзнателно.

Направи си сам

Този жанр включва много различен набор от съдържание: от оригами до вездесъщите слаймове, около които има своя собствена детска блог общност. Точно като училищните задачи, блоговете „Направи си сам“ помагат за развитието на фини двигателни умения и креативност. Но за разлика от образователните занаяти, тук детето само избира какво иска да създаде, затова се занимава с голям ентусиазъм. С помощта на уроци от мрежата е възможно да създавате не само играчки и сувенири, но и полезни неща като офис консумативи за училище. Ако забележите, че детето ви обича да гледа видеоклипове и да се опитва да упражнява занаяти, предложете помощта си. Например работете с цялото семейство върху ръчно изработен декор за детската стая. Така ще прекарате време заедно, ще подкрепите интересите на детето и ще му помогнете да изведе DIY шедьоврите на ново ниво.

Експерименти

Повече от един милионер блогър е изградил кариера в тази област. Но този вид съдържание не е ново за ерата на интернет. Телевизионните предавания, в които водещи разбиват установени научни митове и тестват слухове, събират огромна аудитория още преди да съществува YouTube. Именно от нея мнозина научиха например тайната на експлозивната реакция на колата и дражетата Mentos - блогърите все още ги смесват за забавно съдържание. Много от преживяванията на съвременните производители на съдържание попадат в категорията на забавното образование. Не всяко училище разполага с оборудвани лаборатории и е трудно да се увлечете по химия, само като решавате задачи в тетрадка. Липсващият визуален материал може да бъде получен в интернет. Гледайте например как блогъри правят модел на вулкан или разкажете какво се случва, ако смесите оцет и сок от нар.

Стрийм

На живо с възможността за коментиране е най-лесният начин да се свържете с любимия си блогър. Вероятно затова стриймове в интернет се извършват от време на време от всички публични личности. Но все пак стриймингите са предимно история за онлайн игри. Понякога родителите не разбират добре как едно дете може да гледа как някой друг преминава през мисия в продължение на няколко часа. В коментарите тийнейджърът намира комуникация, а понякога и добри приятели. И с гледане на игрови стрийминги те научават тайните на преминаването на определена игра, което също може да бъде важно за вашето дете. Но има стрийминги с по-осезаеми ползи. Например от блогъри, които създават образователно съдържание. Вместо игри те преминават през задачи за изпити, разказват интересни исторически и научни факти. Такава учебна помощ може да бъде добро допълнение към редовните часове в училище. Тийнейджърът ще получи знания от блогъра на езика, който говори.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град