зоокът

Начало | зоокът | Опитомяване на вълнисти папагали – трудна, но приятна задача

Опитомяване на вълнисти папагали – трудна, но приятна задача

Аз детето | 2014-08-29

Опитомяване на вълнисти папагали – трудна, но приятна задача

След като ви запознахме с природата на тези забавни и жизнени птички, както и с начина за отглеждането им е време да ви кажем и някои основни неща за най-интересната част за всички притежатели на вълнисти папагали – опитомяването. То е най-трудната, но и едновременно с това най-приятната задача от отглеждането на един вълнист папагал. Освен това един добре опитомен вълнист папагал остава ваш незаменим приятел за цял живот.

Първото е най-важно нещо, което трябва да знаете е, ако искате усилията ви да се увенчаят на 100% с успех, папагалчето трябва да попадне във вашите ръце буквално от гнездото. 30-35 дни след излюпването е подходящото време за времето, в което опитомяването да започне. Естествено трябва да вземете папагалчето, след като се убедите, че то може да се храни само. Гледано самичко и под ваши грижи, много скоро ще ви възприеме като член на своето общество и ще ви допуска до себе си и обича безрезервно. Естествено този вариант е допустим само при положение, че познавате човек, който развъжда вълнисти папагали и ви разреши да си вземете. Пак ще кажем – това е идеалният вариант, но разбира се в никакъв случай единствен. Когато решите да закупите вашето папагалче от зоомагазина, задължително изберете млада птица. Наблюдавайте предложените птички внимателно и дълго. Цветът на восковицата (областта между клюна и челото, където са дихателните отвори) при младите вълнисти папагали е оцветена в розово (при по-възрастните мъжки е синя, а при женските от мръсно бяло до кафява). Очите са друг сигурен белег – на възраст 1-2 месеца те са изцяло тъмни без ирис, който се появява малко по-късно и е жълтеникав на цвят. Ако никоя птичка няма подобни белези по-добре изчакайте няколко седмици (непременно ще се появят нови) или потърсете друг магазин.

Не се доверявайте винаги на думите на продавача – все пак това е неговата работа – уверете се сами, че птицата ви е млада и в отлично здраве, за да ви радва и бъде ваш приятел през следващите 10, а при добро гледане до 15 години.
Когато донесете вашето птиче в къщи, най-добре в тъмна кутийка, отворете я пред вратичката на вече приготвената за него клетка и го оставете само да влезе в нея, дори да чакате дълго за това. Никога не се опитвайте да го хванете с ръка, плашите или гоните. Поставете клетката на нивото на погледа ви. Зрителният контакт е първото много важно нещо.
Нека няколко дни то да свикне с новата обстановка и околните предмети. Избягвайте резки движения и силни шумове около клетката, през цялото време на обучението. Най-напред опитайте да се приближите, докато папагалчето се храни. В началото може би то ще се уплаши, но много скоро ще започне да приема равнодушно присъствието ви. Втората стъпка е даването на храна през решетките. Това вероятно ще ви отнеме повече време. Тук има и една малка хитрост – оставете птичето няколко часа гладно и след това му предложете някое лакомство. Ако то все пак откаже не продължавайте да го държите гладно, а опитайте на другия ден. Все пак не мъчете пилето! Важното е да не бързате, но ако то приеме лакомството от вас, това е голям успех и изпълнен първи етап от опитомяването.

Следващият етап е да промушите ръката си в клетката и при късмет и много търпение папагалчето ще стъпи на нея, за да си клъвне семенце. Това вече може да смятате за още по-голям успех. Не забравяйте! Никога не гонете и не хващайте птичето. Това го плаши и постигнатото със седмици може да рухне за минути.
След като вашият пернат любимец стъпва, взима храна от ръката ви, е време да го извадите от кафеза. Много внимателно и бавно се опитайте да поставите птичето върху клетката му. Ако то литне – не го гонете. Предварително затворете прозорците и дръпнете пердетата. Папагалчето ще направи кратък полет и ще кацне на удобно, обикновено на високо място. Приближете се до него, като му говорите с равен тон и бавно протегнете ръка. Подходете ниско към крачетата му, дори леко го допрете, за да го подканите да стъпи на ръката ви, след което продължавайки да му говорите и когато го приберете в клетката и не забравяйте да го възнаградите с нещо вкусно, като маруля, ябълка, морков.



Ако все пак птичката откаже да се прибере не я насилвайте, дори ако трябва да прекара нощта извън клетката. Поставете я на видимо за него място и бъдете сигурни, че много скоро, огладнялата птица ще се прибере. По нататък обучението продължава в долитане на птицата и кацане на ръката ви по команда или жест. Тук отново не забравяйте за лакомствата-награди. Само така птицата може да разбере, какво се иска от нея и кое трябва да прави и кое не.

Подсвиркванията и високите крясъци са естествени за вълнистото папагалче. Често пъти по този начин то напомня за себе си и всяко скарване или викане от страна на собственика, папагалчето приема като заслужено внимание. Много по-добре би било, ако при подобно поведение бързо се обърнете и излезете от стаята и се върнете, когато папагалчето спре да кряска. Поговорете му и го възнаградете. Много скоро то ще научи урока.
Друг много лош навик у някои питомни вълнисти папагалчета е хапането. Острите им клюнове могат да причинят неприятна болка. И в този случай не се карайте и не заплашвайте птицата. Вместо това леко я тупнете по клюна и веднага я приберете в клетката.

Бутане на макарички, търкаляне на топчета, дори донасяне на малки предмети, както и прехвъркване от едно указано място на друго е само малка част от акробатичните дресури на вашият малък пернат приятел. Обучението в говор е атрактивен завършек на цялото ви старание и търпение до тук. Трябва да отбележим, че подражаването на човешки говор е резултат от социалната връзка на птицата с човека т.е. няма начин вашето папагалче да проговори, ако то не е питомно. Използва способността си да подражава на човешки звуци и думи само, защото ви чувства част от своето общество и обича като такъв.
Съществува твърдение, че мъжките папагалчета по-добре се научават да “говорят” и може би до известна степен това е така, въпреки, че има доста отличници и сред женските. Често пъти думичките и изразите са неразбираеми за странични хора, защото са изградени върху цвърчащи и свистящи звуци характерни за вълнистите папагалчета. Но пък други се изговарят с поразителна ясност. Установено е, че женските и детските гласове са по-подходящи за обучение в говор, защото са по-високи. Обикновено най-напред птичката научава своето име, което най-често чува. Най-подходящо за това са сутрешните и вечерните часове. Без значение дали папагалчето ви е на пръста или в клетката, когато му говорите, това, че то премигва бавно с настръхнала перушинка, като в положение на дрямка е сигурен белег, че то ви слуша. Научете птичката не просто на безразборни думи. Нека да знае вашият адрес и телефон, при влизане на човек в стаята да казва “добър ден”, а при излизане “довиждане”. Повикът “ало” или “кой е” са също част от репертоара. “Аз съм умно папагалче”, “обичам те”, “дай целувка” и още много други изрази могат да ви радват и карат да се смеете дълги години.
Веднъж спечелите ли малкото австралийско вълнисто папагалче, то ще ви обича безрезервно винаги, ще се превърне във ваш верен приятел, палав игривец и неуморим бъбривко през всичките години на съвместното ви съжителство.

Вижте още:
Вълнистите папагали са най-игривите птички
Вълнистите папагали – полезни съвети за отглеждането им



Коментари
16 коментара

Деница Авджиева, 12 г.,

Публикувано на 16.10.2016

Много ми беше полезна таи информация. Благодаря!

Ива Петрова, 10 го г.,

Публикувано на 05.12.2018

Тази информация наистина е много полезна , но на мен едва ли някога ще ми купят домашен любимец.

Цеци Велчев, 19 го г.,

Публикувано на 24.03.2019

извинете ме но друга месец ще си купя папагал но само едно дали ще муе скучно

От редакицията: Здравей, от това което ние знаем, освен ако не са от вида неразделни, папагалите могат и да са сами, но определено няма да е му е много приятно ако не му обръщаш внимание всеки ден.

Цеци , ,

Публикувано на 23.04.2019

Извинете аз си купих папагал но от 4 деня но то спи иначе стъпва на ръката ми яде пие но спи иначе е вълнисти папагал

От редакцията: Здравей, от опита, който имаме с нашите вълнисти папагали, можем да ти кажем, че ако яде редовно, тоест поне 2-3 пъти на ден и си чисти перата – не би трябвало да му има нещо. При по-мрачно и дъждовно време нашите също спят повече и не са толкова активни. Освен това, ако го имаш само от 4 дни все още свиква с новата обстановка в която се намира и е леко изплашен.

Симона , 12 г.,

Публикувано на 21.06.2019

Здравейте! Имам две вълнисти папагалчета. Женското ми е ново от около два месеца. Но още не може да свикне с мен. Яде ми от ръката, но иначе не иска да стъпва на пръста ми и бяга. Ще съм ви благодарна ако ми кажете как да подходя.
От редакцията:
Според нас трябва да имате повече търпение, ако не иска, не му досаждайте излишно, пък и когато папагалчетата са две или повече, те обичат повече да общуват помежду си, отколкото с хората. Когато мине достатъчно време, може и да не е толкова плашливо.

Kaloqn Georgiev , 15 г.,

Публикувано на 23.07.2019

Здравейте ние имаме две вълнисти папагалчета които искат да мътят яйца като се излюпят тези яйца Проблем ли ще е да ги оставим в един голям кафез всичките като ги обучаваме .Или да отделим старите папагали или новите папагалчета в друг кафез?

От редакцията: Здравей, доколкото знаем, изобщо не е проблем. Даже докато са съвсем мънички, още без перушина и без да могат да летят или да стоят на краката си, малките трябва да са родителите, защото те най-добре знаят как да се грижат за тях. Кога можете да ги отделите едни от други папагалчетата сами си показват.

Kaloqn Georgiev , 15 г.,

Публикувано на 24.07.2019

Здравейте пак искам да ви попитам при обучаването не трябва ли да преместя малките или големите защото нашите Големи са стресирани и не са обучени а пък ги имаме от 1/2 години и съм се пробвал да ги обуча преди да прочета тази статия и ги стресирах като ги гоних да ги хващам.

От редакцията: Няма нужда, просто бъди внимателен и ще обучиш и едните, и другите заедно.

Боян Банешки, 22 г.,

Публикувано на 13.10.2019

Здравейте,имам проблем.Вълнистото папагалче,което взех има белезите на възрастно и е много агресивно спрямо мен.Като подложа пръста си под крачетата му много злобно ме хапе.Веднъж ме захапа между пръстите и много ме заболя.Хванах го в ръката си,но ме съм го стискал и то много крещеше.Има ли метод,който може да го накара да подобри поведението си спрямо мен? Благодаря Ви!

От редакцията: Здравейте, ако папагалчето наистина е възрастно, по-трудно ще свикне с вас, но все пак ако го имате от скоро е нормално да ви хапе и да крещи, защото все още ви няма доверие. Всяко вълнисто би правило така, особено ако го хващате. За него сте по-скоро като смъртна опасност, а не приятел или стопанин. Първо му трябва време да свикне с новата обстановка. После трябва да свикне и с вас, като най-добре е с бавни движения да печелите доверието му малко по-малко. Не че и така няма да свикне с вас, но определено ще има още хапане, докато разбере, че няма да му направите нищо. Затова най-добре е да пъхате ръката си в клетката внимателно, най-добре с малко просо върху нея и да оставите папагалчето само да кацне, когато реши. Просто дръжте ръката си близо до него известно време. Първите няколко пъти няма да иска и няма да направи нищо, но постепенно ще свикне и тогава вече не би трябвало да е агресивно към вас. И все пак да знаете от нашия личен опит, че папагалите винаги си хапят понякога, колкото и да ни обичат.

Алекс Велчев, 18 г.,

Публикувано на 05.01.2020

Здравейте имам въпрос, имам 2 папагала единя е на 3-4 месеца а другия почти година и така въпросът ми е има ли време да се научат да ми кацат на ръката или вече са прекалено голями за да се научат и другия въпрос ми е по голямия папагал вече не излиза от кледката когато е отворена вратичката им на какво се дължи това, блъгодаря предварително!

От редакцията: Здравейте, има време разбира се, но с по-малкия ще е много по-лесно. Колкото до излизането – папагалите невинаги имат желание да излизат навън, особено, когато усещат, че е по-студено. Дори и да имате отопление – те пак успяват да разберат, че времето навън не е чак толкова хубаво. Това е. :-)

Теодора Христова, 29 г.,

Публикувано на 17.05.2020

Здравейте.От вчера си имаме папагалче вълнисто.Как мога да разбера на каква възраст е?Не е опитомявано.Колко време е нужно да свикне с новата обстановка с нас?Има ли вероятност и това да не се случи Благодаря :)

От редакцията: Здравейте, определянето на възрастта е малко трудно. Можем да ви кажем само, че ако човката му е по-тъмна и не е ярко жълта, както и носа му е розов със сигурност е бебе. Ако е по-тъмно син или кафяв е полово зряло птиче. За новата обстановка поне 1-2 седмици, а с хората поне месец. Стига да му обръщате внимание и да действате бавно и внимателно с него няма как да не свикне с вас.

Божидар , ,

Публикувано на 27.06.2020

Здравейте. Имам мъжки който е питомен и говори . Интересува ме ако му взема другар дали ще продължи да говори. Благодаря

Георги , 12 г.,

Публикувано на 02.11.2020

Здравейте,когато аз си взех моето вълнистите папагали от магазина и го прибрах вкъщи го сложих в новата му клетка.След няколко часа реших да го изкарам от клетката и да опитам да го погаля,обаче то излетя и летя малко из стаята.След малко се измори и ми разреши да го хвана,но после се опитах да го погаля и то ме ухапа,а аз го прибрах в клетката.Сега искам да знам дали ще мога да го опитомя след време?

Адриана , ,

Публикувано на 05.11.2020

Има ли проблем ако на вълнистото папагалче му е разранена едната ноздра?

От редакцията: Определено има! Наблюдавайте го 1-2 дни, ако се държи нормално и яде, значи ще му мине и без да се намесвате. Но ако не е така Ви препоръчваме да намерите данните на д-р Гълъбин Младенов. Той се занимава с птици и не е отказал помощ на никого доколкото знаем. Дори и да не сте от София, поне може да ви помогне с консултация.

benito , ,

Публикувано на 21.05.2022

Папагала ми не пие вода на какво може да се дължи това?

От редакцията: Вълнистите папагалчета пият много малко вода, затова е трудно човек да ги види точно в този момент. Представете си само, поилката е голяма почти колкото самото папагалче. Ако виждате, че водата в поилката не намалява, това не значи, че папагалчето не е пило. Това е все едно на човек да дадат 40-литрова туба и да може да се види пил ли е човек вода през деня.

benito , ,

Публикувано на 21.05.2022

Имам вълнисто папагалче,не мога да го прибера в клетката страх го е като доближа веднага бяга, моля за съвет притеснявам се че не е яло цял ден.

От редакцията: Осигурете достатъчно лесен достъп до отворената вратичка на клетката, ако трябва, поставете нещо пред вратичката, на което папагалчето да може да кацне, за да влезе в клетката. Отдалечете се от клетката, когато папагалчето огладнее или ожаднее достатъчно, ще се прибере.

Браян , 12 г.,

Публикувано на 21.11.2023

Здравейте! Имам две мъжки вълнисти папагалчета от 5 дена и се опитвам да ги опитомя. Но има проблем. Те искат да се хранят от ръката ми и когато ядат мога да ги кача на нея, но иначе ги е страх да се качат сами. Страх ме е. Не знам дали успявам в социализирането им!

От редакцията: Има време, трябва да имате търпение. Пет дни не са достатъчни. Важното е да не правите резки движения, да не се надвесвате над птичките, защото имат инстинкт да се пазят от нещо, което е над тях, и лека-полека ще свикнат с вас и ще се опитомят, ще ви кацат и по раменете и даже по главата.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град