спорт

Начало | спорт | Джай Алай – интересен спорт идващ от преди 400 години от Испания

Джай Алай – интересен спорт идващ от преди 400 години от Испания

Аз детето | 2018-10-08

Джай Алай – интересен спорт идващ от преди 400 години от Испания

Играли ли сте някога падел? Той много прилича на тенис с тази разлика, че хилките са по-малки и че основната цел на играчите е да се целят в стена от която топката да рикошира така, че опонентът да не може да я удари на свой ред. Сега обаче си представете, че това поле за падел (което е голямо като това за обикновен тенис) се разшири до около 54 метра (колкото две баскетболни игрища). И вместо да използвате ракета имате специална тръба с която можете така да хвърлите топката, че тя да се движи със скорост от над 248 километра в час... Звучи ли като научна фантастика? Но не е! Това е спорт известен като джай алай. Тази уникална игра стартира преди повече от 400 години като хандбална игра в баския регион на Пиренеите в Испания. Името „джай алай“ от езика на местните означава „весел фестивал“, защото играта често се играела в неделя и на празници.

Сега сигурно се чудите какви са тези неща като тръби с които топката може да се хвърля така бързо. Те се правят по поръчка и се изтъкават ръчно от тръстики, които растат в планината Пиренеи. Така е било преди 400 години, така е и сега! Специалната гъвкава тръстика, както и самата форма на устройството карат топката да се засили много и да се движи така бързо. Топката също не е съвсем обикновена, тя е малка като топка за голф, но е направена от гума, която е обвита в канап и накрая е покрита с твърда кожа. И почти като при падела играчите трябва да хвърлят топката към стената, така че опонентът им да не може да я върне. Казваме обаче почти, защото топката лети толкова бързо, че трябва да си много внимателен.

Разбира се за такъв спорт играчите трябва да притежават и други качества. Най-вече трябва да са много гъвкави и да имат наистина бързи рефлекси, за да не бъдат ударени от топката. Тя е наистина опасна, толкова, че има няколко случая на загинали в миналото. Ударите на топката са толкова силни, че тя трябва да се подменя на всеки 15 минути, защото се разцепва от ударите в стената. Това както най-вероятно се досещате прави този спорт крайно непопулярен. Практикува се в съвсем малко държави и най-вече във Флорида, САЩ. За нас обаче беше твърде впечатляващо, за да не ви споделим. Как мислите, вие бихте ли искали (чисто хипотетично) да опитате подобен спорт или по-скоро бихте се придържали към класическия тенис и по-интересния и популярен падел? Споделете с нас в коментарите!

Снимки: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град