спорт

Начало | спорт | Някога чували ли сте за трикинг?

Някога чували ли сте за трикинг?

Аз детето | 2018-09-21

Някога чували ли сте за трикинг?

Искате да съберете последните септемврийски топли слънчеви лъчи и затова сте излезли с приятели в парка. Има лек бриз, който носи аромата на есенни цветя. Точно се опитвате да разкажете интересна случка на компанията, когато се разсейвате от движение, доловено в периферното ви зрение. Нали знаете какво е това? Нещо, което виждате леко отстрани на погледа си. Обръщате глава по посока на това нещо и виждате група младежи на различна възраст да минават през парка. Всъщност те не ходят, а по-скоро скачат, правят цигански колела, салта и други подобни. Това определено е нещо, което не се вижда всеки ден. Но какво ли точно става? Дали са гимнастици? Може би са майстори на бойните изкуства? Биха могли да бъдат танцьори или практикуващи паркур? Най-вероятно те са комбинация от всички тези неща. Всъщност е горе-долу точно така и спортът който са избрали става все по-популярен и се нарича трикинг.

Корените му могат да бъдат проследени до 60-те години на миналия век, когато майсторите на таекуондо, корейското бойно изкуство, започнали да изпълняват интересни физически упражнения или „трикове“, които са извън нормалните граници на бойните изкуства. Трикинг обаче не станал обичан веднага след това. Едва в края на 90-те години и през 2000 започнал да става популярен и то благодарение на интернет. Цялата работа е, че започнало да има все повече клипчета на каратисти, а след това и на обикновени хора, които правели тези упражнения за удоволствие. Макар да не е признат официално за спорт, по света вече има много хора, деца и възрастни, които го практикуват.

Макар да изглежда невероятно трябва да знаете, че трикингът е много физически натоварващ и изискващ спорт. Не че не можете да го опитате, но имайте предвид, че изисква голяма гъвкавост, бързина и атлетизъм. Освен това трябва много да се внимава. Въпреки това много хора могат да овладеят най-простите движения и подскоци. По-сложните трикове обаче могат да бъдат изключително трудни за овладяване. Някои трикове изглеждат невъзможни, сякаш противоречат на законите на физиката. Учените отбелязват, че спортистите – макар и да не го знаят – са господари на манипулиране на усъвършенствани физични концепции, като ъглова скорост, инерция и ъглова инерция.

Снимка: ReutersКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град