спорт

Начало | спорт | 6 спорта, които са толкова шантави, че е трудно да повярваме в съществуването им

6 спорта, които са толкова шантави, че е трудно да повярваме в съществуването им

Аз детето | 2018-12-12

6 спорта, които са толкова шантави, че е трудно да повярваме в съществуването им

Футбол, волейбол, баскетбол и всякакъв друг „бол“... Омръзна ли ви да слушате и да четете за едни и същи спортове непрекъснато? Тогава днес сте попаднали на точното място! Какво ще кажете за гладене на риза на височина от 5 000 метра над морското равнище или за вадене на 570 червеи от земята за ограничено време? Колкото и странно или дори гнусно да ви звучи, всяка година на различни места по света се събират стотици хора, за да споделят заедно радостта от подобни спортове... С това списъкът на шантавите спортове обаче не свършва – напротив, той тепърва започва. Точно за вас, отегчени приятели, събрахме 12 от най-шантавите дейности, за които е трудно да повярваме, че съществуват, че хората им се радват и че ги смятат за спортове. Пригответе се да предизвикате ума и възприятията си и да ги накарате да повярват, че това е истина.

Търкаляне на кашкавал

Всяка година на един висок хълм в Англия се изсипват куп хора да гледат как друга група хора гонят пуснати надолу по хълма 9-килограмови пити кашкавал. Питите достигат скорост до 70 км/ч и се оказва, че шансовете някой да хване една от тях са много малки. Така че човекът, който хване една пита преди да достигне края на хълма печели. И ако си мислите, че това е лесно състезание помнете, че често стават инциденти, защото полето на което се провежда е доста стръмно и нерядко има сериозни инциденти. И помнете, че търкалянето на пити кашкавал си има дори и федерация и спонсори, така че си е един съвсем официален и шантав спорт.

Шахматен бокс

Смята се, че шахматния бокс си е направо бойно изкуство като каратето. При това е измислен още през 1956 година. Днес този спорт се състои от 11 кръга – 6 игри на шах и 5 рунда бокс правят една спортна среща. Този, който иска да победи НЕ трябва да спечели с нокаут на ринга, а след това просто да може да бие другия на 6 игри на шах. Представете си само – вие сте пребит и трябва да играете шах. Въпреки това има хора, които гледат подобно нещо (тях донякъде ги разбираме) и други, които се състезават (тях не ги разбираме), но пък те твърдят, че подобен спорт развива както физическите, така и мисловните способности и всъщност е много полезен. Не за децата разбира се!

Копаене на червеи

Честно, не виждаме как това е спорт, но пък е официално записан като такъв! При него състезателите получават място от 3 кв. метра, от което трябва да изкопаят колкото се може повече червеи и да ги поставят в големи кофи. Всичко това се случва в рамките на 30 минути. Световният рекорд принадлежи на 10-годишната Софи Смит, която намира 567 червея по време на Световното първенство през 2009 година. Тази година световното ще е в Испания и е точно преди Нова година, така че ако искате още има време да се запишете за участие. Приемат се участници от всякаква възраст и при това без спортна подготовка.

Бабъл футбол

Бабъл футболът всъщност вече е доста популярен, защото носи забавления и смях не само на публиката, но и на играчите. Техните екипи не са къси гащи и дълги чорапи, а големи топки пълни с въздух, които покриват горната част на тялото и главата. Първият подобен мач се състои в Норвегия през 2011 година. Оттогава досега всеки мач се играе от 2 отбора с не повече от 5 играча. Според правилата на играта, всеки отбор трябва да има най-малко една жена на терена по всяко време по време на игра. Иначе всичко останало е както при обикновения футбол.

Носене на майки (съпруги)

Такъв спорт произлиза от малък град във Финландия. Но вече е популярен в доста страни. В него състезателите са само мъже, но и жените заемат основна роля. Всеки мъж носи на гърба си майката или съпругата си, като през това време трябва да премине поле пълно с препятствия. Прескачане на гуми, плуване във басейн, лазене в калта... и още куп подобни. Условието е през цялото време жената да е на гърба на състезателя и дори и косъм да не падне от главата ѝ. Този, който пръв пресече финиша и е спазил това условие е победител. Наградата пък не е медал, а толкова тегло бира или портокалов сок (по избор) колкото е била жената на гърба на победителя.

Риболов с шнорхел

Знаете, че традиционния риболов се счита за спорт! За нас е малко странно, защото ти реално си седиш в лодката или на брега на някое езерце и просто чакаш нещо да ти се хване на въдицата, но щом хората така казват – значи е така. Да обаче пък съществува и риболов с шнорхел. Това е най-шантавият спорт на света! С него може да си съперничи само онова с червеите... Всяка година през август стотици плувци по цял свят се събират в малко градче в Уелс, за да се състезават в световното първенство по ловене на риба с шнорхел. Състезателите трябва да носят шнорхели и плавници и трябва да плуват в 500 метров канал, докато ловят специално пусната за целта риба. При това трябва да хванат 150 риби, а плуването да извършват по всякакъв друг начин, само не и традиционния. Първият, който хване 150 риби и изпълни условието печели... Рибите, които си е хванал ги печели!

Снимки: ReutersКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град