спорт

Начало | спорт | Как да се впишем в отбора – няколко добри съвета

Как да се впишем в отбора – няколко добри съвета

Аз детето | 2018-10-18

Как да се впишем в отбора – няколко добри съвета

Футбол, волейбол, че дори и тенис на маса! Почти във всяко училище има подобни извънкласни занимания по спорт, което е голяма радост за всеки от нас! Спортът е приятен, полезен и всеки от вас, който е опитал поне веднъж е наясно с това. Да си в отбор обаче не е чак толкова лесно. Не е като да излезеш в парка и да потичаш сам или пък просто да правиш някакви упражнения. Тук освен да си добър спортист трябва да умееш и други неща, за да си част от отбора и заедно да спечелите. Всъщност отборните спортове са най-подходящи за децата, защото между раздвижването и забавлението се учите и на важни умения. Така че ако сте се записали на отборен спорт или пък смятате да го направите скоро ви предлагаме няколко съвета от Лука Дончич, един от най-добрите играчи на „Далас Маверикс“, който споделя как бързо и лесно да се впишете в отбора и да намерите нови приятели там!

Бъдете „ние“, вместо „аз“

Мислете за отбора като едно цяло и затова, че когато направите нещо по време на игра, то засяга и всичките ви съотборници. Не се опитвайте да сте най-добрият играч, този, който отбелязва най-много точки. Вместо това бъдете най-добрия отборен играч. И мислете за това колко точки може да отбележи отборът като цяло. Помагайте на своите съотборници и те ще ви отвърнат със същото. Така всеки един мач става много по-интересен и определено има повече шанс за победа.

Окуражавайте съотборниците си

Не всеки играч в отбора ви е възможно най-добрият. Понякога има и по-слаби такива, които сега се учат и с времето ще придобият вашите умения. Затова никога не ги обиждайте или не им казвайте, че са слаби. Нито добрите играчи, нито добрите треньори правят това. Вместо да им казвате „ти си слаб“ или „ти сгреши“ им обяснете, че са се справили добре, но ако другия път направят това или онова ще бъдат още по-добри. Така не само имате един силен отбор, но ще намерите и много нови приятели и всичко ще бъде още по-забавно. Така спортът ще ви носи само радост, дори и когато губите.

Жертвайте се за отбора

Запомнете, че не можете да сте винаги в центъра на внимание. За да печели отборът понякога трябва да се „жертвате“. В баскетбола например трябва да подадете на по-близкия до коша, за да е сигурно, че ще отбележи. Независимо какъв спорт сте избрали понякога трябва да останете в сянка, за да може отборът да спечели.

Хвалете съотборниците си

Когато някой отбележи точка го похвалете. Дори и вие да сте помогнали или дори да не сте играли в този мач. Важно е да имате положително отношение към съотборниците си. Понякога не е лесно да го правите, но това помага на всички и създава страхотни отношения помежду ви.

Не сочете с пръст

Когато нещо се обърка винаги е лесно да посочите виновния. Но е много важно да не се обвинявате взаимно, а напротив – в най-тежките моменти да се подкрепяте. На всеки се случва да сгреши, в спортовете особено това е често срещано. Да се научиш да преживяваш загубите обаче и да поправяш грешките по спокоен начин е най-важното, на което спортът може да те научи. Добрият отборен играч е винаги позитивен, подкрепящ и уважава съотборниците си.

Текстът е оформен със съдействието на Лука Дончич. Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град