спорт

Начало | спорт | Хайде да поиграем падел!

Хайде да поиграем падел!

Аз детето | 2017-03-07

Хайде да поиграем падел!

Веднага трябва да ви кажем, че това не е едно малко бяло и пухкаво кученце, то се нарича пудел, а паделът е нещо съвсем друго, което обаче е не по-малко забавно. Това нещо не е пухкаво, но пък също може да ви предложи няколко доста забавни часове, освен това ще ви помогне да сте по-здрави, ще подобри значително координацията ви, а също и тактическото мислене. Вече няма как да не се досещате, че говорим за вид спорт. Често сме ви казвали, че спортовете по света са много, наистина много. Така че няма как да се учудите ако ви кажем, че има и такъв спорт: нарича се падел. Той е предпочитан и горещо препоръчван за деца, защото е екипен, а също така е безопасен – носи най-малко контузии. Паделът е спорт, който е модерен в САЩ и някои европейски страни вече повече от 10 години, а с всеки изминал ден се увеличават клубовете, че дори и блоковете между които се строят игрища за падел. Феновете му пък се увеличават направо ежечасно. Въпреки че е създаден главно за по-богатите, днес паделът се е превърнал в приятно и здравословно занимание за всеки.

Смята се, че началото на този спорт е поставено през 19 век, когато моряците от английските кораби играят с топка, дървена ракета и ползват стените на палубата като част от правилата. В съвремието първият, който си дава сметка, че този вид игра може да стане любима на много, е мексиканецът Енрике Коркера, построил писта за падел в собствената си къща. Негова е „вината“ за бързото разпространение на падела в испано-говорящи държави, като най-голяма популярност добива в Аржентина и Испания. Една от основните причини за нарастващата популярност на този спорт е, че се играе лесно. Не изисква никаква спортна подготовка за разлика от карането на ски например. Можете ей сега да излезете и да започнете да се занимавате с падел. Необходими са няколко приятели, ракети и много желание. Имайки предвид, че се играе на игрище доста по-малко от това за тенис, началната физическа форма не е от голямо значение.

Тенисът, без съмнение е основният вдъхновител за появата на падела заради което тези два различни спорта се застъпват в много аспекти, но не във всички. На първо място пистата е доста по-малка от игрището за тенис и разполага с 3 метрова стена зад гърба на играчите, която също е активна част от играта. Когато топката се удари в нея, можем да я върнем на противника винаги и когато не се тупне преди това в нашето поле. Важно е да предвиждаме следващия удар и възможностите за траектория на топката. Друг аспект, различен от този в тениса, е ритъмът. Имайки предвид, че почти винаги се играе по двойки, важно е да не удряме топката силно, защото пространството на пистата е доста малко. Важното е да я насочим на правилното място – най-близо до мрежата, за да затрудним максимално противника. Точкуването се извършва също като в тениса с мачове от 3 или 5 сета.

Паделът е спорт, който може да се практикува целогодишно и на всичкото отгоре е задължително да е в компания приятели, а защо не пък и роднини, всеки може да опита – от 3 до 93 години. Ако от доста време мислите, че е време да започнете да спортувате, не се чудете повече и пробвайте падел!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град