новини детски

Начало | новини детски | 20 онлайн събития с известни български и чуждестранни писатели предлага тазгодишното издание на Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи

20 онлайн събития с известни български и чуждестранни писатели предлага тазгодишното издание на Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи

Аз детето | 2021-12-07

20 онлайн събития с известни български и чуждестранни писатели предлага тазгодишното издание на Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи

Под мотото „Отвъд буквите“ стартира четвъртото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, организиран от Асоциация „Българска книга“. Фестивалът ще се проведе в периода от 7 до 12 декември 2021 г., онлайн.

„Заради ограниченията и тази година Фестивалът ще се проведе онлайн. Това е ограничаващо от гледна точка на липсата на жив контакт, но пък дава възможност на деца и възрастни от цялата страна да се включат в онлайн събитията. След фестивала ще качим записи в ютуб канала на фестивала, за да могат да се гледат и след приключването му. Целта ни е да достигнем до широк кръг от хора – деца, родители, учители, библиотекари и всички, ангажирани с подкрепа на детското четене“, споделя Цвета Брестничка, директор на фестивала.

В тазгодишното издание са предвидени 20 онлайн събития с известни български и чуждестранни писатели, които ще запознаят включилите се участници не само с творческия процес по издаването на една книга, но и ще покажат връзката на детската литература с другите изкуства и с живия живот.

Фестивалът ще започне с кратък филм, който разказва за пътя на Илия Бешков към детската илюстрация и за неизличимата следа, която оставя в литературата за деца. Признати майстори на словото като Мария Донева, Петя Кокудева, Петя Александрова, Христина Петрова ще разкрият на децата любопитни тайни от творческия процес. Ще се състоят и много интересни срещи, посветени на приятелството, приключенията и дори разкриването на детективски загадки. Музикалният педагог Петя Стефанова ще покаже как литературата се превръща в музика, а актьорите Симона Халачева, Юлиян Малинов и Росен Белов – как оживява в театъра. Невена Басарова ще проведе открит урок по добри маниери и ще запознае малчуганите с изкуството да създаваме добри отношения. От интервютата с писателите Асен Сираков, Никоела Иванова, Йорданка Белева, Джина Дундова, Кристина Орсова и Емилия Зафираки малките читатели ще научат повече за вечните книги и пътищата на въображението. Специално за тийнейджърите писателят Марин Трошанов ще разчупи клишетата за детска литература. За родителите ще бъде много интересно и полезно да се запознаят с пиктограмите като път към четенето и да научат повече как можем да отгледаме читател.

Тази година Фестивалът може да се похвали и със сериозно международно участие – всички включили се в онлайн събитията ще могат да се срещнат с полската писателка Юстина Беднарек, Сър Стийв Стивънсън, гръцкия писател Макис Цитас, писателя-пътешественик Хавиер Качо, италианския писател Даниеле Аристарко, Джеронимо Стилтън. Ще бъдат представени чудесни книги за деца, получили признание по света и вече достъпни и за българските деца.

Всички срещи и събития на Фестивала са безплатни и достъпни онлайн във фейсбук страницата:

https://www.facebook.com/SofiaChildrenandYouthLiteraryFest



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град