новини детски

Начало | новини детски | Ученичка от Стара Загора спаси шофьор на тролейбус и предотврати катастрофа

Ученичка от Стара Загора спаси шофьор на тролейбус и предотврати катастрофа

Аз детето | 2016-01-18

Ученичка от Стара Загора спаси шофьор на тролейбус и предотврати катастрофа

Петнадесетгодишната ученичка от Стара Загора Мария Звездева, доказва, че българските деца са смели, умни и просто невероятни. Задължително трябва да прочетете тази прекрасна новина за смелост и доблест.

Мария Звездева е ученичка от I IX клас в спортното училище в Стара Загора. Инцидентът е станал в петък. Учениците се качват на тролейбус №2, за да отидат на тренировка. По време на движение между професионална гимназия по ветеринарна медицина и АПК на шофьора му прилошава и тролеят застава перпендикулярно на пътя. Кондукторката започва да вика за помощ. Пътниците изпадат в паника.

Мария, която се намирала в задната част на тролея, се притекла на помощ на шофьора. Тя видяла, че той е паднал на волана. Повдигнала му главата, при което установила, че той е в безсъзнание. Ударила му два шамара, но мъжът не реагирал.

„Никой не ме е учил специално как се оказва първа помощ. Но майка ми е астматичка и съм виждала как постъпват нейни приятели, когато е получавала, макар и рядко, припадъци – първо проверяват дали не си е глътнала езика. Така направих и аз, мъжът бе паднал по очи върху волана и наистина си беше глътнал езика. Беше почнал да пожълтява. Не ме беше страх“, разказа момичето. След това тя успокоила мъжа, намерила и вода и го напръскала.

Мария разказва още, че учи плуване и иска да стане учителка по спорт или треньор. 

Днес в спортното училище тя бе наградена с грамота за благородната постъпка. Шофьорът на тролейбуса също е дошъл, за да й благодари лично. Той обсипал Мария с прегръдки и благодарности с думите „Жив съм благодарение на нея!“.

Екипът на Az-deteto.bg иска да каже, че се прекланя пред Мария и че ако повече възрастни хора бяха като нея, светът щеше да е едно много по-хубаво място. Желаем й успех във всичко и да сбъдне мечтите си, заслужава го, както го заслужавате и вие, мили и скъпи приятели! :-) 

Снимка: sportno-sz.com



Коментари
2 коментара

Йоана Гълъбова, 11 г.,

Публикувано на 18.01.2016

Браво на момичето ! Толкова колкото повече такива хора има , толкова по-добре !

мьмьм мямямямям, я,я,я г.,

Публикувано на 05.03.2016

Браво

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град