новини детски

Начало | новини детски | Казанлъшки ученици създадоха мобилно зарядно устройство

Казанлъшки ученици създадоха мобилно зарядно устройство

Аз детето | 2015-12-29

Казанлъшки ученици създадоха мобилно зарядно устройство

Казанлъшки ученици - членове на клуба "Млад конструктор" към Професионалната гимназия "Иван Хаджиенов" в града, разработиха зарядно устройство под формата на динамо, което преобразува физическата енергия в електрическа, като предлага на ползващите го пълна независимост от електрическата мрежа при зареждането и използването на различни мобилни устройства и компютърни системи, съобщава БТА.

Устройството ще бъде поставено на публично място, за да се възползват всички казанлъчани от иновацията за по-зелена и технологична градска среда, съобщиха от екосдружението "За Земята", подпомагащо реализацията на идеята. Разработката на младите конструктори, известна под името "Проект Динамо", ще бъде поставена в двора на професионалната гимназия.

Зарядното устройство на децата-новатори ще съчетава достъпа до интернет, подсигурен от надеждно захранване, природосъобразния начин на живот и активното движение в градска среда. Енергията, която акумулира създаденото от учениците динамо е достатъчна за зареждането на мобилен телефон, гледане на презентация или музикален клип. Използването е опростено и достъпно за всеки.

Генераторът на динамото се задвижва чрез въртящо се колело и така се акумулира енергия, достатъчна за зареждането на мобилен телефон или за гледането на презентация или музикален клип. Към мобилното зарядно са предвидени и светлинни индикатори, които да се активират от движението на колелото и да показват нивото на зареждане на акумулаторните клетки. Използването е изцяло опростено и достъпно за всеки. Някои от хората в неравностойно положение няма да могат да ползват пълния капацитет на устройството, но акумулираният първоначален заряд е достатъчен за използването му за най-малко час преди да има нужда колелото на динамото да се задвижи. В допълнение, има възможност и за ръчното задвижване на колелото чрез лостова система. Дори да не зареди устройство, човекът, който ползва динамото, може поне да потренира в необичайна и увлекателна обстановка.  

Сред другите потенциални приложения на проекта „Динамо” е възможността за обособяване на енергийно независимо работно място, което да гарантира по-здравословен начин на работа, дори ако пространството се ползва веднъж седмично от служителите.  

Проблемите, чието решение търсят участниците в клуб „Млад конструктор” начело с автора на идеята и техен ръководител инж. Даниел Илиев, са много и от различен характер. От относително ниската издръжливост на батериите на съвременните мобилни апарати и липсата на зарядни устройства в градска среда до слабата физическа активност на днешните хора, най-вече младите - основната група, която създателите на динамото се надяват да привлекат към новия начин на спортуване. Иновативното устройство на учениците улеснява постигането на частична енергийна независимост, популяризира зелените технологии, щадящи околната среда и стимулира връстниците им да търсят творчески решения на проблемите. „Динамо” е съчетание между атракция, полезно удобство и напомняне, че в съвременната градска среда са нужни екологични и устойчиви придобивки.  

Учениците от „Млад конструктор” вече мислят за втория етап от своя проект, а именно - как да осигурят средства за закупуването на монитори и изработването на по-сериозен софтуер за работа на информационната система на зарядното устройство. Децата мечтаят и да инсталират своята иновативна разработка в библиотеки, информационни центрове и офиси, в които все по-често служителите прекарват часове наред пред компютър. „Динамо” предлага не само частично решение за енергийна независимост, а е и иновация в полза на хората, които искат да бъдат в добра форма по всяко време и на всяко място. „Необходимостта да бъдеш онлайн без контакти и кабели, съчетана с удоволствието да спортуваш на открито – ето това предлагаме”, твърдят децата-техници.  

Проектът за мобилно зарядно устройство в Казанлък се реализира с финансов ресурс от тазгодишното издание на конкурса „Направи си сам”, след като през март се нареди сред победителите. Конкурсът за малки зелени идеи „Направи си сам” предостави микрогрантове на 24 зелени инициативи в цялата страна. „Направи си сам” подпомага гражданските зелени проекти и се организира от екологично сдружение „За Земята”.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град