зоокът

Начало | зоокът | Белоглави лешояди вече излюпиха малките си в Източните Родопи

Белоглави лешояди вече излюпиха малките си в Източните Родопи

Аз детето | 2011-04-26

Белоглави лешояди вече излюпиха малките си в Източните Родопи

Четири малки белоглави лешояда се излюпиха в Източните Родопи, констатира екипът на българско-холандския проект „Новото тракийско злато“ за устойчиво развитие на района. Първоначално екипът видя три малки, а съвсем наскоро и още едно. Няколко десетки двойки в няколко колонии продължават да мътят. В Източните Родопи се завърнаха и първите двойки египетски лешояди и започнаха да оправят гнездата си.

В миналото хиляди белоглави лешояди са обитавали цяла България, но броят им намалява драстично в средата на миналия век след масовите кампании за тровене на вълци. Видът е включен в Червената книга на България със статут застрашен от изчезване. През 80-те години на миналия век двойка лешояди загнездва отново в Източните Родопи. Благодарение на активната работа на природозащитниците от Българското дружество за защита на птиците днес в Източните Родопи гнездят повече от 40 двойки белоглави лешояди. Колониите им се опазват в няколко защитени територии и зони по поречието на река Арда.

Египетският лешояд е световно застрашен вид. Преди няколко века е гнездил даже по тепетата в град Пловдив. Допреди двадесет години в България е имало около сто двойки египетски лешояди, докато през 2010 г. са само тридесет и три. Ако намалението на египетския лешояд продължи със същото темпо, до десет години видът ще изчезне от България. По данни на Българското дружество за защита на птиците през 2010 година в Източните Родопи са гнездили 25 двойки египетски лешояди или 75 процента от цялата им популация в България. Благодарение на редовните подхранвания броят на белоглавите лешояди в Източните Родопи не намалява през последните пет години.

Всяка година много туристи-природолюбители и фотографи посещават Източните Родопи, за да видят и снимат лешояди.
Снимки: Стефан Аврамов

Пеликаните ни ще гнездят в нова специална платформа
Природозащитници за първи път поставиха GPS на застрашените червеногуши гъски
Поставиха сателитни предаватели на 5 малки царски орлетаКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град