Растения и животни

Начало | Растения и животни | Природозащитници за първи път поставиха GPS на застрашените червеногуши гъски

Природозащитници за първи път поставиха GPS на застрашените червеногуши гъски

Аз детето | 2011-01-13

Природозащитници за първи път поставиха GPS на застрашените червеногуши гъски

Орнитолозите от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Тръста за водолюбивите птици и влажните зони (WWT) — Великобритания успяха да уловят шест червеногуши и тридесет големи белочели гъски, на които бяха поставени цветни пръстени, а на червеногушите и миниатюрни GPS предаватели.

Уникалното изследване, целящо проследяването на поведението и движението на птиците в района на традиционното им зимовище около езерата Шабла и Дуранкулак, се провежда в рамките на проект „Опазване на зимуващата популация на червеногушата гъска”. Телеметрията е един прецизен метод за проучване на птиците. За първи път  в света са използвани GPS предаватели за изследване на зимуващите червеногуши гъски.

Минипредавателите се прикачват като ранички върху гъските, а сигналите се приемат от спътников сателит. Те са предоставени от Тръста за водолюбивите птици и влажните зони във Великобритания, където технологията се използва успешно от няколко години. Там трансмитерите се монтират на белобузи и други видове гъски, които имат сходен начин на живот със застрашения от изчезване вид червеногуша гъска.

Около 6000 червеногуши и 80 000 големи белочели гъски вече са пристигнали в крайморска Добруджа. Това потвърдиха екипите на Българското дружество за защита на птиците при извършването на редовния мониторинг на зимуващите диви гъски в района на Дуранкулашко и Шабленско езеро. Числеността им е най-високата досега за тази зима, а с настъпващото застудяване на времето се очаква броят им значително да се увеличи и червеногушите гъски да достигнат няколко десетки хиляди.
През последните няколко десетилетия около 80% от световната популация на този застрашен от изчезване вид зимува в крайморска Добруджа.

Данните, събрани от сателитното проследяване на червеногушите гъски ще послужат за набелязване на адекватни мерки за опазването на вида, както и за изготвянето на агро-екологични схеми за фермерите в района на езерата Шабла и Дуранкулак.



Коментари
3 коментара

Никол Черепова, 8 г.,

Публикувано на 12.01.2011

браво

Мария Янакиева, 10 г.,

Публикувано на 13.01.2011

Много е добре това.БРАВО!

Виктория Маринова, 12 г.,

Публикувано на 14.01.2011

Това е много интересно

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град