зоокът

Начало | зоокът | Първите български диви коне отново ще бъдат заселени в България

Първите български диви коне отново ще бъдат заселени в България

Аз детето | 2011-09-01

Първите български диви коне отново ще бъдат заселени в България

В началото на септември 2011 г. за първи път в България в района на Източните Родопи ще бъдат заселени повторно Тарпани (диви коне). Това уникално заселване е част от дейностите за възстановяване на дивата природа.

Ще се започне с 12 диви коня в района на с. Сбор, община Крумовград. На мястото на заселването вчера бяха Рикус и Саймен, двамата посланици на благотворителността, изпратени от Холандската пощенска лотария, която финансира проекта. Двамата са в района на Източните Родопи в периода 25 август-2 септември.

Конете ще бъдат внесени от Холандия. Те са потомци на свободно живееща популация. През първата година на заселването тарпаните ще бъдат в оградено пространство, за да се приспособят към източно-родопската природа. След приспособяването им те ще бъдат пуснати на свобода. Ролята на тарпаните в природата на Източните Родопи ще е същата като преди хиляди години – да пасат дивата растителност и да възстановяват естествените екосистеми. Дивите тарпани са известни със своята устойчивост и приспособимост към суровите условия на полуотворените ландшафти.

Тарпанът (Equus ferus ferus), известен като евразийски див кон, е изчезнал подвид на дивия кон. В миналото той е бил разпространен от южна Франция и Испания до Централна Русия. Има множество пещерни рисунки на тарпани от Франция, Испания и Скандинавия, както и остатъци от южна Русия, където скитите са одомашнили тарпана 3000 години пр. Хр.

В България палеонтолозите също са намирали кости от тарпани, което е доказателство, че в миналото България е била обитавана от тях. Тарпанът изчезва в природата между 1875 и 1890 година, когато последната кобила е била убита при опит да бъде хваната. Последният тарпан в плен е умрял през 1909 година в руски зоопарк. Не е известно кога хората са изтребили тарпана в България, тъй като костите му не се различават от костите на някои породи домашни коне.
От 1930 година насам са направени няколко опита да се възстанови тарпанът, чрез селекция на домашни коне, които в миналото са били кръстосвани с тарпани.
Дивите коне, които ще бъдат заселени в България, са известни като коник. Тази порода произлиза от полски проект за възстановяване на тарпана. През 1936 година полският професор Тадеуш Фетулани е забелязал, че някои коне на фермери много наподобяват изчезналия тарпан. Той започва селекция с 35 такива коня, произлизащи от район, където преди столетие са били уловени последните диви тарпани, раздавани преди това на местните фермери. По- късно в някои страни – като Холандия, полският коник е бил успешно реинтродуциран.

Тарпаните са здрави коне с много добре развито социално поведение. Тяхната социална група (стадото) успешно се защитава от хищници като вълците. Тези стада успяват успешно да защитят кончетата си от вълците според експерти. Тарпаните са спокойни, тихи и любопитни към хората. Общия брой на тарпаните от този тип в света е около 4000, като половината от тях живеят в Холандия.

Прочетете още:
Конете
Кон
Ивелин Вълев за конете и препятствията
Конен лагер за децаКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град