зоокът

Начало | зоокът | Пеликаните ни ще гнездят в нова специална платформа

Пеликаните ни ще гнездят в нова специална платформа

Аз детето | 2011-02-03

Пеликаните ни ще гнездят в нова специална платформа

Нова платформа очаква пеликаните в Природен парк "Персина” месец преди да започне гнезденето им.При изключително сурови зимни условия в края на миналата година и началото на тази, екип от доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Дирекция на Природен парк "Персина” успя да завърши първата от планираните две изкуствени платформи. Те се изграждат, за да стимулират гнезденето на световно застрашения вид – къдроглав пеликан. Проектът е подкрепен финансово и от организацията WWF-България.

Разположена на територията на Персинските блата, платформата представлява наколна дървена конструкция с площ 20 кв.м. покрита с тръстикови снопи. Така, само месец преди началото на гнездовия сезон на пеликаните, новата платформа очаква своите пернати обитатели.

Остров Персин е част от най-голямата Рамсарска влажна зона с международно значение у нас — "Комплекс Беленски острови”. Благодарение на възстановения воден режим на блатата и липсата на безпокойство, къдроглавите пеликани все по-често започват да ги използват като място за хранене и почивка при своите след-гнездови скитания. В отделни дни числеността им достига над 200 индивида.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град