афиш

Начало | афиш | „Алиса в страната на чудесата“ е най-новото детско представление на театър „Възраждане“

„Алиса в страната на чудесата“ е най-новото детско представление на театър „Възраждане“

Аз детето | 2022-05-16

„Алиса в страната на чудесата“ е най-новото детско представление на театър „Възраждане“

„Алиса в страната на чудесата“ е най-новото детско заглавие в афиша на театър „Възраждане“, съобщават от БТА. По думите им режисьорът на спектакъла – Христо Ботев Станчев, и този път е заложил на смели и иновативни решения, които ще зарадват децата и ще изненадат родителите. Костюмите от представлението, на дизайнера Мира Бъчварова, бяха показани предпремиерно в дефиле на Sofia Fashion Week.

„Алиса в Страната на чудесата“ е фантазия, която показва лудостта на хората в истинския свят и същинско пиршество на въображението и находчивостта, оставяйки в зрителите, желанието на всеки да запази детското в себе си“, казва Христо Ботев Станчев. Пиесата е драматизация по двете книги на Луис Карол.

Тя е приказна история, чийто главен персонаж е малкото момиченце на име Алиса. Следвайки говорещ бял заек, попада в непознат и напълно объркан свят, населен със странни човекоподобни същества, причудливи и фантастични персонажи. Чеширския котарак, Лудия шапкар, Туидълдъм и Туидълди, Хъмпти-Дъмпти, Кралицата на сърцата. Водена от любопитството си и след безброй приключения и срещи с невероятните създания, тя най-накрая се събужда у дома. Във фантастичното пътуване на Алиса, с мисия да прекрати деспотичното царуване на Червената кралица, главната роля е поверена на актрисата Костадинка Аратлъкова. Свежен Младенов е Белият заек, Ивет Радулова – Гъсеницата. Йордан Ръсин е в ролята на Шапкаря, Донка Аврамова-Бочева е Кралицата. Георги Златарев е Хъмпти-Дъмпти, Ивайло Драгиев е Бебето, а Жана Рашева – Херцогинята. Най-малкият участник в спектакъла е Александър Александров.

Романът „Алиса в Страната на чудесата“ е написан през 1865 година от преподавателя по математика в Оксфорд, английския белетрист, математик, специалист по логика, фотограф и англикански свещеник Чарлз Латуидж Доджсън, който го издава под псевдонима Луис Карол. Продължението на книгата е романът „Алиса в Огледалния свят“, който излиза през 1871 година.

„Шедьовърът „Алиса“, едно от най-знаменитите и красиви произведения в детската литература, е вдъхновена и се появява като резултат от приказките, които авторът съчинява и чете вечер на реално съществуващо момиче, близка на автора. Книгите изобилстват от алюзии към личните приятели на Карол“, допълва Христо Ботев Станчев. Сценографията е на Валентин Топенчаров, а музиката към спектакъла е на композитора Мишо Шишков-син.

Прочетете още:
Невероятната история на истинската Алиса от Страната на чудесата
Алиса в Страната на чудесата



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град