спорт

Начало | спорт | Ако наистина го искаш, ще успееш: деца с двигателни затруднения печелят медали по плуване

Ако наистина го искаш, ще успееш: деца с двигателни затруднения печелят медали по плуване

Аз детето | 2021-05-19

Ако наистина го искаш, ще успееш: деца с двигателни затруднения печелят медали по плуване

Деца с увреждания премериха сили в петия Национален турнир по плуване за деца с двигателни и ментални затруднения. Бяха раздадени 150 медала в 34 серии. Най-малките състезатели бяха 4-годишни, а най-големите – на 17 години

Юлиан Проев е на 8 години. Той има двигателно затруднение, но притежава суперсила – плуването. „Трудно ми е да плувам бързо, но когато станах на 5, осъзнах, че трябва да плувам бързо, за да печеля медали“, сподели Юлиан Проев. За своите 8 години той е спечелил 12 медала. Те идват след усилени тренировки. Въпреки трудностите, Юли не се отказва. „Когато плувам, се чувствам спокоен – все едно съм на море и плувам бързо“, добави още Юлиан.

Виктория се озовава във водата само на 2 години и половина. Тя също блести със суперсилата плуване. „Много медали съм печелила. Явявам се на състезания, защото искам“, добави Виктория Макавеева. Юлиан и Виктория не са единствените деца, които плуват и печелят медали въпреки двигателните затруднения. Освен тях има такива с детска церебрална парализа, аутизъм, синдром на Даун. Нужен е индивидуален подход към всяко едно от тях.

„Той преодоля страха от водата с много занимания, упражнения и упоритост от негова страна – вече е самостоятелен и идва на състезания“, коментира Ива Маркова от фондация „Воден път“.

Всяка една от купите за тези деца е невероятно постижение. Водната среда влияе положително както на емоционалното състояние на детето, така и на развитието на двигателните функции. Мисията на водната рехабилитация е да помогне на децата със специални нужди в растежа и по този начин те да получат шанс за пълноценен живот.

А накрая на състезанието Юли добави още един медал към колекцията си и доказа за пореден път своята суперсила. „Да продължа да плувам е мечтата ми“, каза Юлиан.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова по Bulgaria ON AIR.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град