спорт

Начало | спорт | Можете ли да направите пас, да блокирате или да ударите сервис?

Можете ли да направите пас, да блокирате или да ударите сервис?

Мирела Любенова | 2020-08-15

Можете ли да направите пас, да блокирате или да ударите сервис?

Обичате ли да спортувате? Един от любимите спортове на екипа на Az-deteto.bg, както и на милиони хора по целия свят може да се практикува както вътре, така и навън, че дори и на плажа. Най-хубавото е, че за него не се изисква почти нищо. Всичко, което ви трябва е топка, мрежа и няколко приятели, с които да сте готови за малко спорт и забавления. Освен това е много подвижен: включва удари, скачания, блокирания и още доста движения на ръцете и тялото. Сещате ли се вече за какво говорим? За волейбола разбира се!

Някога играли ли сте волейбол, дори и в училище например? Ако е така, то знаете, че за една игра обикновено са нужни 12 човека – по шест в единия и в другия отбор, които застават от двете страни на мрежа и целта им е да си подават топката назад-напред през мрежата. Най-хубавото е, че всеки отбор се опитва да задържи топката от това да се удари в земята, докато е в неговото поле и в същото време се стреми така да прехвърли топката в противниковото, че да падне там. Така се отбелязва и точка! Просто и забавно, нали?

В действителност волейболът е спорт на цял век. Измислен е приблизително около 1895 година от Уилям Морган. Морган бил учител по физическо възпитание в начално училище. Той бил млад и ентусиазиран учител, който искал децата да посещават часовете му с радост и вдъхновение и затова всеки ден им измислял по някоя нова игра. Тази игра той нарекъл митонет. Смятал, че не е нищо повече от забавна детска игра, защото била смесица между вече съществуващите тенис, баскетбол, бейзбол и хандбал. Въпреки това децата били толкова впечатлени, че разказали на родителите си и на приятелите си, които пък разказали на техните родители и приятели и така от проста игра това се превърнало в световен феноменален спорт, който след това получил и името волейбол.

Така днес волейболът е много популярен в целия свят. Някои хора твърдят, че дори е на второ място след футбола. Въпреки че по правилата волейбол се играе с поне 12 човека, съществуват много варианти на този спорт, а много хора дори просто си опъват едно въже за мрежа и се забавляват в двора у дома или парка. Нещо, което ви препоръчваме да правите това лято, ако все още не сте опитали. Освен това волейболът е част от летните олимпийски игри от 1964 година насам. Той е популярен спорт в много училища по света, защото правилата му са прости и ясни.

Както вече казахме има два отбора. Целта на всеки отбор е да попречи топката да удари в земята в неговото поле, като в същото време се стреми да прехвърли топката през мрежата по такъв начин, че другият отбор да не може да я задържи във въздуха. Обикновено всеки отбор може да удари топката не повече от три пъти, за да я прехвърли над мрежата. Въпреки това никой от играчите не може да удари топката два пъти подред, защото и при двата случая точката автоматично отива за другия отбор. Същото се случва и ако играч удари топката, когато вече е извън полето, както и ако отборът прехвърли топката така че да излезе извън полето. Подобно на повечето спортове волейболът също си има специални термини. Най-често срещаните от тях са:

  • аут – попадане на топката извън игрището;
  • блок-аут – грешка при която след докосване на топката от играч тя отива в аут;
  • гейм – обособена част от волейболната игра, която завършва при спечелването на 25 или 15 (в петия гейм) точки с две точки аванс. Волейболната среща се провежда до спечелването на 3 гейма от единия отбор. При всеки гейм игрищата се сменят. Понякога се използва понятието сет;
  • пас – пасовете служат за предаване на топката от един играч на друг;
  • начален удар отдолу – изпълнява се като се подхвърли топката на 50 – 60 см. с едната ръка и с другата ръка се замахва отдолу, така че да се нанесе удар в долната част на топката. Ударът може да се нанесе и със свита в юмрук ръка. Изпълнява се само от слабо подготвени волейболисти, защото е много лесен за изпълнение, но е лесен и за посрещане от противника. Разновидност на този начален удар е „удар до небето“. Изпълнява се така, че топката да излети високо нагоре и слънцето да пречи на поемащите да я видят.
  • блокада – блокада наричаме действията на играчите по прихващане на полета на топката над мрежата.

А сега какво още чакате, хващайте топката и излизайте навън за малко волейбол!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град