спорт

Начало | спорт | 10 интересни факта за Олимпийските игри

10 интересни факта за Олимпийските игри

Аз детето | 2021-07-16

10 интересни факта за Олимпийските игри

Олимпийските игри в Токио 2020 най-накрая се случват в Япония, цяла година, след като те трябваше да се проведат! И макар да се оказва, че повечето хора ще могат да ги гледат само по телевизията, а жива публика почти няма да има, както и да има малко проблеми с някои от участниците (знаете, заради онази гадна болест), хората по целия свят се радват, че поне нещо нормално от света, който познаваме, ще се състои. Нека отпразнуваме това изумително събитие, като разгледаме десетте най-важни и интересни факта за Олимпийските игри...

1. Първите Олимпийски игри са се провели през 776 г. пр. н. е.

Оригиналните Олимпийски игри започнали като част от древногръцки фестивал, който почитал Зевс, гръцкия бог на небето, гръмотевиците и светкавиците. Цялото състезание продължавало до шест месеца и включвало игри като борба, бокс, скок на дължина, хвърляне на копие и диск и състезания с колесници.

2. През 393 г. сл. Хр. Олимпийските игри са отменени и не стартират отново повече от 1500 години

Император Теодосий I, римски владетел, забранил гръцките Олимпийски игри поради религиозния елемент на тържеството. Той смятал Олимпийските игри за езически фестивал, който няма място в християнската му страна. И така, това бил краят на Олимпийските игри до 1894 г., когато човек на име Барон Пиер дьо Кубертен започнал възраждане на Игрите. Той нарекъл това ново събитие „модерна олимпиада“ – и то продължава и днес!

3. Олимпийската факла напомня за гръцкия произход на игрите

В древни времена пламъкът е горял по време на Игрите като почит към богинята Хестия. От 1928 г. тази традиция продължава и в съвременните игри, но вместо на олтар, пламъкът изгаря в специална факла. Пламъкът на факлата винаги се запалва от слънцето в Олимпия, Гърция, тъй като там се провеждат първите гръцки игри. След това се предава от факла на факла с международна щафета, която завършва в града домакин. За всяка олимпиада са проектирани нови факли и са направени няколко хиляди копия. Голяма чест е да станеш факелоносец.

4. В първите летни Олимпийски игри имало само 14 участващи държави

Отборите от 11 европейски държави първоначално се присъединяват към тези на Австралия, Чили и САЩ в първия град домакин, Атина. Сега повече от 200 държави се състезават на олимпийски игри всяка година!

5. Олимпийският символ е проектиран да включва всички

Олимпийските пръстени са показани за първи път през 1913 г. по дизайн, създаден от съвременния основател на Игрите – барон Пиер дьо Кубертен! Техните пет цвята (заедно с белия фон) отразяват цветовете, намиращи се на знамената на всички участващи нации, така че всички да са представени. Припокриванията също представляват международно сътрудничество и събирането на спортисти от цял свят.

6. Плаване с моторни лодки, състезание с въздушен балон и дърпане на въже – преди бяха олимпийски спортове

С течение на времето, различни спортове и събития са вадени или добавяни на Олимпийските игри. Някои изчезват, след това се връщат (като голф или ръгби), докато други (като стрелба по елен или дуели с пистолети) излизат от мода завинаги – за щастие!

7. Първите зимни Олимпийски игри се провеждат през 1924 г. в град, различен от летните Олимпийски игри

Първоначално зимните олимпийски игри се провеждат през същата година като летните, но организаторите скоро разбрали, че има повече смисъл да се провеждат в различни години! В резултат на това зимните Олимпийски игри сега се случват две години след летните олимпийски игри.

8. От 1921-1948 г. на Олимпиадата участват и художници

В тези игри участвали и художници, скулптори, архитекти, писатели и музиканти! Те се състезавали за медали, като създавали произведения на изкуството, които често празнували спортните успехи, вървящи по едно и също време. Докато художниците спрели официално да се състезават през 1948 г., много от тях все още проектират плакати и други стоки за игрите днес!

9. До 1912 г. олимпийските медали за първо място са изработвани изцяло от злато

Вероятно един от любимите ни факти за олимпийските игри! За съжаление обаче вече не е така. На последните игри са раздадени общо около 5000 бронзови, сребърни и златни медала – това е много метал! Така че вместо да бъдат създадени само от злато, тежките медали за първо място вече са покрити само с 6 грама от него.

10. Съвременните Олимпийски игри не са само спортна слава – те също са и за създаване на приятелски отношения между държавите

Въпреки че състезателният дух е важен, игрите се отнасят и до международно сътрудничество. Те са чудесен шанс за хора от различни страни по света да се срещнат и да се опознаят! За състезателните 16 дни спортисти от всички спортове, религии, националности и култури живеят и работят заедно – и те често си тръгват като добри приятели.



Коментари
1 коментар

софи атанасова, 11 г.,

Публикувано на 20.11.2023

хубаво но ако може още факти моля

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град