зоокът

Начало | зоокът | 4 признака, които ще ви подскажат, че любимата ви котка е болна

4 признака, които ще ви подскажат, че любимата ви котка е болна

Аз детето | 2022-05-18

4 признака, които ще ви подскажат, че любимата ви котка е болна

Всички искаме мъркащият ни домашен любимец винаги да е игрив и да се чувства добре. Понякога обаче не е така, нали? Но дали му се спи, няма настроение или е болен? Трудно е да разберем, когато не говорим котешки, а и той или тя не говори човешки, но все пак има някои признаци и поведения, които могат да ви подскажат, че май е време за ветеринар.

Пие твърде много или твърде малко вода

Средно котките се нуждаят от 100 милилитра течност за всеки 2 килограма тегло. Животно с тегло 5 килограма ще пие около чаша вода на ден. Нуждата от течности може да варира в зависимост от времето: в жегата жаждата се появява по-често. Диетата също има ефект: котките, които ядат мокра храна вместо суха храна, могат да пият по-малко. Собственикът трябва да бъде предупреден от внезапните промени в навиците на домашния любимец. Ако котката ви изпразва купата си с вода по-бързо от преди, това може да е признак на диабет, хронично бъбречно заболяване или хипертиреоидизъм. Ако домашният любимец пие малко, това също може да бъде тревожен симптом, показващ проблеми със стомаха или други органи. Но понякога отказът не е свързан с болестта, а със селективността на котката. Собственикът трябва правилно да организира място за пиене. Използвайте метална или керамична купа – пластмасата натрупва миризма, която отблъсква вашия домашен любимец. Изплаквайте контейнера редовно. Дръжте го далеч от кутията за отпадъци и хранилката – някои котки просто не обичат да пият близо до храна, камо ли до тоалетна.

Има промени в апетита

Имайте предвид, че храненето или по-точно нежеланието на котката ви да яде може да е поради смяна на храната с такава, която не харесва. За да разберете дали проблемът е такъв или здравословен, предложете на домашния любимец лакомство, което харесва. Дългата липса на апетит, като правило, показва наличието на здравословен проблем. В някои случаи котките спират да се хранят поради инфекции, заболявания на храносмилателната система и проблеми със зъбите. Животните не се доближават до купата, ако са погълнали чужд предмет. Прекомерният апетит също е лош знак. Понякога възниква поради диабет, хипертиреоидизъм. Ако котката яде повече от обикновено, но не наддава или дори отслабва, най-вероятно има паразити. Говорете с вашия ветеринарен лекар какви лекарства да дадете на вашия домашен любимец, за да предотвратите глисти.

Котката е спряла да се мие (или, обратно, прекарва твърде много време в лизане)

Здравият домашен любимец редовно се облизва, за да почисти козината. Изключение правят дългокосместите породи, като персийци или мейн куни. За тях е по-трудно да се грижат за „коженото си палто“ и да се отърват от заплитането. Но ако котката винаги е била чиста и внезапно е спряла да се грижи както преди, това може да е сигнал за здравословни проблеми. Понякога за животните е трудно да вдигнат краката си поради артрит – при него движенията носят болка. Между другото, някои животни не се мият поради затлъстяване – просто им е трудно да стигнат до стомаха или опашката. Такъв домашен любимец определено се нуждае от диета: наднорменото тегло при котките води до хипертония и сърдечни заболявания. За да проверите колко внимателно се грижи домашният любимец за себе си, обърнете му внимание след хранене. Обикновено котките винаги се мият след хранене. Понякога котките се облизват и твърде често. Не е трудно да се забележи това – върху домашния любимец се появяват плешиви петна или зони с „остригана“ козина. Причината за прекомерната грижа може да бъде алергия или бълхи. И понякога стрес – в този случай собственикът трябва да обърне повече внимание на домашния любимец.

Животното има лош дъх

Силната миризма на гнило може да говори за проблеми с бъбреците или черния дроб, диабет, кожни заболявания около устата. Често причината за лош дъх се крие във възпаление на венците. Може да потърсите допълнителни симптоми. Например понякога котката не иска да яде твърда храна и дъвче по-бавно от обикновено. Тези проблеми не могат да бъдат пренебрегнати – в бъдеще домашният любимец може да остане без зъби. За предотвратяване на възпаление ветеринарните лекари препоръчват да миете зъбите на котката си всеки ден със специален гел. Помага за премахване на плаката, която провокира заболяването.

Прочетете още:
5 неща, които не трябва да правите на котката си, за да ви обича и да не разбиете сърцето ѝ
Имате котка за домашен любимец? Тогава задължително трябва да се научите да „говорите“ с нея!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град