Растения и животни

Начало | Растения и животни | Знаете ли защо фламингото е розово?

Знаете ли защо фламингото е розово?

Аз детето | 2016-01-12

Знаете ли защо фламингото е розово?

Открити са вкаменелости на 50000000 години, за които е доказано, че са от фламинго. Розовото фламинго живее в тропическите и субтропични ширини, край солени езера и морски лагуни. Храни се с планктон, червеи, миди, скариди, ларви на насекоми и други богати на каротиноиди храни. Благодарение на странната му извита човка, която влачи във водата, то може да прецежда и задържа микроорганизмите от плитките места. Фламингото живее до 50 години. То обитава негостоприемни езера, където водата е много солена, поради което не може да се пие от други животни и няма никаква растителност. Това е впечатляващо, но не е това, заради което обичаме фламингото. Фламингите са сред най-лесно разпознаваемите, красиви и уникални птици в света заради своите силно извити клюнове и най-вече заради своите ярки розови пера. Някога чудили ли сте се защо фламингите са розови и как изобщо може да има розово на цвят животно? Сега може би малко ще ви разочароваме, защото всъщност тези птици не се раждат с този прекрасен цвят, освен това някои са много по-розови от други. Това означава, че нещо причинява този цвят, но какво? Искате ли да разберете? Тогава четете.

В света има шест вида фламинго, но нито един вид не се ражда с този красив розов цвят. Вместо това бебетата фламинго са бледосиви. Чак когато пораснат те придобиват розов цвят и то дори това не е съвсем сигурно. Чували ли сте израза: „Ти си това, което ядеш“? Фламингото със сигурност го е чувало и дори лично го изпитва, защото тайната на красивия им розов цвят идва точно от това, с което се хранят.
Диетата на тези птици включва дребни риби, скариди и различни видове водорасли. Във всички тях е открито вещество, наречено каротеноид. Това е органичен пигмент (оцветител), естествено съдържащ се в храната и точно неговото ежедневно консумиране прави фламингото розово. Най-високата концентрация на това вещество е намерена във водораслите, а фламингото много обича да хапва водорасли, особено със скаридите си вървят чудесно – м-мм...
А знаете ли, че някои фламинги са по-бледорозови от други? Това се дължи не само на храната, но и на слънчевата светлина. Ако някое от тях живее на по-слънчево място от другите си събратя, то може да не е толкова розово, защото Слънцето кара яркият му цвят да избледнява.

Цветът не е постоянен и оцветяването на птицата може да се променя. Повечето фламинги в зоологическите градини не са яркорозови като събратята си. Много хора си мислят, че това е така, просто защото не са свободни, но всъщност вече знаете, че отговорът е друг. Просто в зоологическите градини често не успяват да намерят подходящите видове скариди и водорасли за тях. Затова все повече зоопаркове намират водорасли с изкуствено добавен каротеноид, за да могат техните екземпляри да са красиви като дивите си събратя.

Ето това е тайната за розовите пера на фламингото. А можете ли да се досетите защо обича да стои на един крак?

Вижте още:
В света на сладкото розово фламинго



Коментари
2 коментара

Кристина Радоева, 9 г.,

Публикувано на 01.11.2022

Благодаря за информацията. Много е интересно!:):D♥♥♡

Мирела Иванова, 59 г.,

Публикувано на 08.03.2023

Пълни глупости. А останалите пъстри птици какво ядат, че перата им са с такива ярки цветове? Някой е написал тая простотия и всички копирате едно от също след него.

От редакцията: Ето едно обяснение за останалите птици: Цветовете в перата на птиците се формират по два различни начина, или от пигменти, или от пречупване на светлината, причинено от структурата на перата. В някои случаи цветовете на перата са резултат от комбинация от пигмент и структурни цветове.

Но ако Вие имате друго обяснение за това защо фламингото е розово, ще се радваме да го чуем, може пък да е така! :-)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град