Растения и животни

Начало | Растения и животни | Мармотите – единствените животни със свой специален празник

Мармотите – единствените животни със свой специален празник

Аз детето | 2016-02-02

Мармотите – единствените животни със свой специален празник

Знаете ли, че мармотите, тези симпатични животинки, са много специални. Не е защото правят шоколад, а защото имат нещо, за което много от другите животни по света могат само да си мечтаят – свои специален празник с доста дълга и богата история. Той всъщност е днес и макар да е популярен предимно в Америка, решихме тази година и ние да го почетем, като ви разкажем нещо интересно за тези така важни същества. Смята се, че този празник буквално наричан „Денят на мармота“ произлиза още от 6-ти век, като всъщност произлиза от вярването на германците, че тези животни усещали и били могли да предскажат идването на пролетта. Смятало се, че когато мармотът се събуди и започне да излиза по-често навън, това е знак, че пролетта ще дойде много скоро. Също така се смятало, че ако мармотът излезе от дупката си и сянката му се виждала, това значело че зимата ще продължи още 40 дни, а ако ли не, то пролетта е само след няколко дни. Разбира се днес вече успяваме да предсказваме времето много по-успешно, но все пак много хора в Америка обичат мармотите и този празник.

Определено има защо, мармотите са много интересни животни, а дори сладки. Попадали ли сте на клипчета в интернет как мармот яде бисквитка? Ако не то потърсете, много е готино и след това се върнете тук, за да дочетете. Направихте ли го? Добре дошли отново, нека продължим... Мармотите са нещо като братовчеди на катериците и прерийните кученца и обикновено обитават Северна Америка, поне точно този вид, за който ви говорим днес, защото всъщност в света съществуват около 15 вида мармоти, които имат своите разлики. Всички обаче са известни с това, че са много по-големи от своите братовчеди катериците, че дори и от всички други гризачи. Самата им опашка е голяма, та какво остава за друго.

Мармотите са такива животни, които също като къртиците копаят дупки и живеят предимно под земята и това несъмнено се е отразило на външния им вид. Предните им крака са силни и здрави, а предните зъби са големи и дори нарастват с всяка година. В действителност това често създава и проблеми на тези животинки. Когато не се използват известно време, зъбите нарастват прекалено и стават неефективни и понякога дори пречат на нормалните дейности, затова често тези животни гризат твърди клони за да поддържат зъбите си изрядни. Определено има какво да научим от тях относно устната хигиена. :-)

Макар че с радост помагат на роднина в беда и винаги ще го пуснат да живее в дупката им, мармотите като цяло са самотници и през пролетта предпочитат да прекарват времето си на открито и въпреки че имат къси крака и се движат по-бавно от доста други животни, те никак не обичат дълго да се задържат на едно място. В действителност често мармотите биват забелязвани дори да се катерят по дърветата или да плуват. Те много обичат топлото време, даже често са хващани да се припичат на слънце пред дупките си. Точно заради това, подобно на мечките, спят зимен сън и прекарват най-студените 3-4 месеца от годината в сън. Спят толкова дълбоко, буквално като пън, че дори когато решат, че трябва вече да стават от сън им отнема поне три часа да се събудят.

Жилищата на мармотите също са интересни като самите тях, не само защото никой не може да копае като тях, те си правят и две „къщи“ – зимна и лятна. Зимните им дупки са по-малки, но много дълбоки, повече от 7 метра, така мармотите си гарантират, че няма да замръзнат по време на дългия си сън. От друга страна летните им дупки са много големи и обикновено се правят върху хълмове, където ще е удобно за слънчевите им бани. Следва също да отбележим, че мармотите са много чисти животни – домовете им се поддържат в перфектен ред, постоянно ги „ремонтират“ и „почистват“, дори облицоват стените на дупките си със суха трева и листа, а даже и си правят специално отделно помещения за тоалетна, а когато тя се напълни я закопават дълбоко и си изкопават нова.

Мармотите принасят и доста ползи за хората и екосистемата на земята. Техните дупки често служат и за подслон на други животни, включително порове и лисици, а освен това благодарение на тях, почвата се възобновява и изчиства. Разбира се, както при повечето животни, понякога се появяват и проблеми. Често заради бързото развитие на човешката цивилизация се случва някой мармот да повреди водопровод или подземен кабел за тока например. Но въпреки всичко се смята, че мармотите са едни от най-обичаните животни особено в Америка и много хора дори си ги взимат за домашни любимци.

Снимки: pixabay.com

Вижте още:
Капибара – екзотичният домашен любимец
Европейският лалугер



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град