Растения и животни

Начало | Растения и животни | Как и защо хамелеоните променят цвета си?

Как и защо хамелеоните променят цвета си?

Аз детето | 2015-09-23

Как и защо хамелеоните променят цвета си?

Природата ли е дарила хамелеона със способността да сменя цвета си от светлозелено до сиво-черно или жълто, в зависимост от повърхността на която се намира?

Колкото и да е странно, цветът на хамелеона не зависи от това, което го заобикаля. Той всъщност не променя цвета си, за да се слива с околната среда, въпреки че доста често изглежда така. Хамелеонът просто не обръща внимание на това, какви цветове го обкръжават. И още по-странното е, че кожата му в действителност е прозрачна, а под нея има специални клетки. Тези от тях, които се намират в по-горния слой, се наричат ксантофори и еритрофори. Те съдържат жълт и червен пигмент. Клетките намиращи се под тях се наричат иридофори. Те съдържат безцветно вещество, което може да отразява синия спектър на видимата светлина. Чрез комбинация от тези 3 цвята се получават останалите. Когато тези клетки се свиват или разширяват, изглежда, че хамелеонът променя цвета си.

Но какво кара тези клетки да се свиват и разширяват?
Когато хамелеонът се страхува или е ядосан, нервната му система изпраща сигнали до тези клетки. Яростта кара хамелеона да придобива тъмен цвят, а вълнението или страхът – да се оцветява в бледи нюанси с жълти петна. Слънчевата светлина също въздейства на цвета на хамелеона. В горещо време прави цвета му тъмен или даже черен. При висока температура, но без слънчева светлина, хамелеонът става зелен, а в тъмното – кремав с жълти петна.

Както виждате, факторите, като емоции, температура, светлина, а не обкръжаващата го обстановка, карат хамелеона да променя цвета си. Но тази „игра на цветовете“ все пак, помага на хамелеона да се скрие от змиите, както и от другите му врагове. А тъй като той се движи много бавно, това за него е доста добра защита.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град