Растения и животни

Начало | Растения и животни | Помело – кралят на цитрусите

Помело – кралят на цитрусите

Аз детето | 2016-01-20

Помело –  кралят на цитрусите

Цитрусовите плодове са една от най-полезните храни за хората, макар че са и едни от най-малко консумираните. Допълнителен плюс за популярността и широкото им разпространение са приятните им и освежаващи вкусови качества. Произходът на думата цитрус идва от латинското „citron“, с което се обозначава лимонът. Цитрон от своя страна е произлязло от древната елинска дума cedar (кедър). Всички видове цитрусови плодове идват от вечнозелени дървета с неравномерно разположени, малко жилави листа, чието стъбло често е криловидно разширено. Почти всички цитруси имат къси или дълги шипове. Белите или розово-виолетови цветове излизат поединично или по много от оста на листата.

За родина на цитрусовите плодове се счита част от Югоизточна Азия, която граничи с Североизточна Индия, Мианмар (Бирма) и китайската област Юнан. Малко по-късно цитрусови плодове се отглеждат в Бразилия, САЩ, Китай, Индия, Индонезия и Индокитай. Цитрусовите дървета са разпространени из субтропиците и тропиците на цялата планета. Първите споменавания на лимона в литературата се срещат приблизително през 300 г. пр. н. е. Думата „портокал“ води своя произход от немския език, където означава „китайска ябълка“. Именно за тези специални „китайски ябълки“ започнало строенето на специални помещения – оранжерии. Извънредно богатият на форми род се класифицира трудно, защото има много кръстоски и мутации.

Точно за една такава мутация смятаме да ви разкажем днес или поне за нас си е мутация, защото никога не бяхме виждали преди подобно нещо. Вече все по-често се среща и в нашите магазини, но си е истински крал на цитрусите по една причина – огромен е. Всъщност, когато за първи път видяхме този плод, се чудехме дали не е пъпеш или някакъв много „послушен“ грейпфрут. За наша радост се оказа съвсем друг плод, ако можем така да се изразим, комбинация от двете – вкусен като грейпфрут и огромен като пъпеш. Нарича се помело.

Родината на този гигант сред цитрусите е Китай и свидетелства за съществуването му има отпреди 4000 години. Древните, а и съвременните китайци го подаряват помежду си на Нова година като символ на благополучие и късмет. Днес плантации с помело, освен в Китай, има и във Виетнам, Тайланд, Индонезия, Израел, Тайван, Япония. Популярността му расте с всеки ден, дори и у нас. В Азия го предпочитат по-кисел и тамошното помело се доближава до представата ни за грейпфрут. В Европа и САЩ е по-сладък, затова го наричат още „меден грейпфрут“.

Помелото е дърво, което ражда големи плодове с много дебела кора и вътрешна ципа. Незрелите плодове са зелени, а узрелите – с бледо лимонов цвят. Големината му може да достигне 15-20 см в диаметър, а самият плод да тежи до 8 кг.

Днес този цар на цитрусите се използва много широко при приготвянето на плодови салати и като гарнитура в ястия с морски дарове и риба. В Китай дори организират надяждане с помело.

Снимки: liebeisstleben.com

Прочетете още и за:
Фейхоа – плодът с вкус на ягода и ананас
Къде растат бананите – съществуват ли бананови палми?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град