Растения и животни

Начало | Растения и животни | Откъде идват кокосовите орехи?

Откъде идват кокосовите орехи?

Аз детето | 2015-10-01

Откъде идват кокосовите орехи?

Кокосовите орехи са плодове на кокосовата палма, също както черешите – на черешовото дърво. Тези интересни плодове висят между перестите й листа. Тези листа са много големи и растат само в най-горната част на палмата и се люлеят от вятъра. Всяко от тях е дълго от 3 до 5 метра.
Кокосовата палма обича светлината, топлината и влагата. Заради това тя много добре расте в пясъка на морското крайбрежие. Вирее в Африка, Америка, Океания и Азия. Най-много се култивира в Югоизточна Азия, но има обширни плантации и в карибския район, по-специално на Ямайка и Юкатан в Мексико.
Името на плодовете й – кокосовите орехи, идва от португалската дума за маймуна (coco) заради приликата между петната върху обвивката му и маймунското лице. Във вътрешността на ореха има бяла твърда ядлива ядка (копра), и течност (кокосово мляко). Твърдата външна обвивка на ореха го предпазва, тъй като той расте на високи палми и след като узрее, пада от около 30 метра височина. Всеки кокосов орех тежи около 2,5 килограма.

Кокосовият орех съдържа голямо количество мазнини, а също и калий, фосфор, витамини, най-вече от групата B и желязо.

Кокосовият орех се използва най-много в хранително-вкусовата промишленост (от него се правят познатите на всички кокосови стърготини, а също и кокосово мляко), но също така се използва и при козметиката. Кокосовото масло много често се използва при производството на сапуни.

Снимка: freeimages.com

Вижте още:
Плодов десерт „Тропическа палма“
Къде растат бананите – съществуват ли бананови палми?
Откъде идва ароматната подправка ванилия?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град