забавна наука

Начало | забавна наука | Знаете ли какво точно е флуорид? А би било хубаво, затова прочетете!

Знаете ли какво точно е флуорид? А би било хубаво, затова прочетете!

Аз детето | 2019-09-09

Знаете ли какво точно е флуорид? А би било хубаво, затова прочетете!

Вероятно миете зъбите си няколко пъти всеки ден. Ако слушате зъболекаря си и спазвате всичко, което казва сигурно дори използвате и конци за зъби. Но има ли нещо друго, което помага да поддържате зъбите си здрави? В интерес на истината, има! Нарича се флуорид. Вероятно вече е във вашата паста за зъби. Може да е във водата, която тече и от вашата чешма у дома. Сега сигурно се питате що за чудо е това?

Флуоридът идва от флуор. Това е елемент, който често се намира в земната кора. Флуорът се намира естествено в много източници на вода. Много отдавна учените са открили, че може да помогне за спиране, а понякога дори и да излекува кариесите и някои други зъбни проблеми. Някои от вас вече знаят, че бактериите в устата ви разграждат захарта, останала върху зъбите ви, след като ядете. Докато захарта се разгражда, тя се превръща в киселина. Тази киселина може да навреди на външното покритие на зъбите ви, наречено емайл. Освен това прави дупки, наречени кариеси. И ако не миете зъбите си редовно бактериите могат да се натрупат и да образуват плака. Тя изглежда като прозрачен филм върху зъбите ви. Четкането помага да се отървете от плака и да спрете образуването ѝ. Но за да е борбата още по-ефективна понякога към пастата за зъби се прибавя и умерено количество флуорид, който също помага при битката с кариесите и защитава емайла на зъбите. Както споменахме се съдържа и във водата, която пием. В някои райони обаче във водоснабдяването присъства недостатъчно флуорид. В този случай местният доставчик на вода може да добави флуорид във питейната вода, за да помогне за предпазване на зъбите.

Някой хора обаче смятат, че флуоридът е вреден, дали наистина е така? Зависи. Ако е в правилните количества – е полезен, но ако се прекали с него наистина може да навреди. Затова винаги използвайте пасти за зъби от утвърдени марки и подходящи за вашата възраст. На повечето опаковки вече се посочва за каква възраст е подходяща дадената паста за зъби. А как да познаете, че зъбите ви получават достатъчно от веществото? Попитайте вашия зъболекар! Зъболекарите могат да проверят здравето на зъбите ви. След това те могат да ви предложат допълнителни добавки с флуорид, ако имате нужда от тях.

Прочетете още няколко интересни неща за зъбите:
Защо млечните ни зъби падат?
Защо трябва да мием зъбите си?
Какво са мъдреците и наистина ли зъбите могат да бъдат мъдри?
Как правилно да мием зъбите си?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град